PREPORUKE STOŽERA ZDRAVSTVA

Oboljeloj djeci davati samo paracetamol!

05.11.2009 u 19:22

Bionic
Reading

Stožer zdravstva grada Zagreba zaključio je da se Hrvatska i grad Zagreb nalaze se na početku intenzivnije pojavnosti tzv. svinjske gripe te da je u svim ordinacijama opće/obiteljske medicine i u bolničkim ordinacijama izrazito povećan broj posjeta bolesnika sa simptomima te bolesti

ZAGREB - Stožer poručuje da je težina bolesti 'blaga do umjerena, s malim brojem komplikacija i s relativno malom potrebom za bolničkim liječenjem'. Preporuke građanima grada Zagreba su sljedeće: 

- Mladi i radno sposobni bolesnici sa simptomima gripe trebaju ostati kod kuće i telefonom o tome obavijestiti nadležnog liječnika.

- Starije osobe, bolesnici s kroničnim bolestima i oštećenjem imunološkog sustava i mala djeca trebaju se javiti svom izabranom liječniku opće/obiteljske medicine, odnosno djeca pedijatru, koji će ih, ukoliko postoji potreba, o trošku obveznog zdravstvenog osiguranja opskrbiti antivirusnim lijekom.

- U Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu upućuju se samo bolesnici s teškim oblikom bolesti i komplikacijama.

- Za snižavanje temperature kod djece se ne koriste lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, već treba koristiti paracetamol!

Na snazi i dalje ostaju ranije preporučene mjere zaštite građana: često pranje ruku, pokrivanje nosa i usta papirnatom maramicom pri kašljanju i kihanju (maramicu potom treba baciti u kantu za otpatke, a ne spremati u džep ili torbu), pri njezi bolesnog člana obitelji koristiti kirurške maske, održavati razmak od bolesnika najmanje jedan metar, izbjegavati zatvorene prostore u kojima boravi mnogo ljudi, češće provjetravati i ovlaživati zrak prostorija u kojima se boravi.

Budući da su u sezoni 2009/10. godine u cirkulaciji dva virusa gripe (sezonski i pandemijski), provest će se dvije kampanje cijepljenja, protiv svakog oblika bolesti posebnim cjepivom.

Stožer zdravstva grada Zagreb ovim putem obavještava građane Zagreba da je započelo cijepljenje protiv sezonske gripe. Pozivaju se svi građani koji pripadaju rizičnim skupinama - stariji od 65 godina, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici te djelatnici domova umirovljenika - da odmah pristupe besplatnom cijepljenju protiv sezonske gripe.

Cijepljenje protiv pandemijske gripe, prema sadašnjim predviđanjima, bit će organizirano u prosincu 2009. godine.

Stožer zdravstva Grada Zagreba intenzivno prati epidemiološku situaciju i svi građani bit će pravovremeno obaviješteni o svim važnim činjenicama. Sve dodatne i važne informacije nalaze se na web stranicama: www.zagreb.hr, www.stampar.hr i www.bfm.hr