TAJNI SASTANAK S LJUŠTINOM

Milanović gubi kontrolu nad vrhom SDP-a

Bionic
Reading

Nakon burne sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj je došlo do sukoba zbog Milana Bandića i samo nekoliko sati uoči Bandićeve kandidature, dio vodstva stranke sastao se s najbližim Bandićevim suradnikom Duškom Ljuštinom

Prema informacijama Jutarnjeg lista, sastanak s Bandićevim pouzdanikom dogovorio je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina koji se te večeri žestoko sukobio sa stranačkim šefom Zoranom Milanovićem te zbog toga naprasno i napustio sastanak.

Njima su se po završetku sjednice u jednom zagrebačkom pubu nedaleko sjedišta SDP-a pridružili još Milanka Opačić i Tonino Picula, a nešto kasnije stigla je i Željka Antunović

Različite su interpretacije tog druženja. Za bliske Milanovićeve suradnike taj je susret protumačen kao potvrda da se dio vrha SDP-a - a tu misle na Zlatka Komadinu i Željku Antunović - u stvari svrstao uz Bandića iako javno daju podršku službenom stranačkom predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću

Tko je protiv Milanovića?

Dvoje za, dvoje 'aktivno suzdržanih' i petero protiv Milanovića. Takobi se, saborskim rječnikom, moglo ocijeniti sadašnje stanje uPredsjedništvu SDP-a. Nakon sjednice u srijedu, stranački kuloarismatraju da je jedino Biljana Borzan i dalje do kraja lojalnapredsjedniku SDP-a, Vojko Obersnel i Ranko Ostojić, smatraju, i daljesu milanovićevci, ali imaju ozbiljnu zadršku prema nekim političkimpotezima i načinu vladanja strankom te porukama koje se iz SDP-a uposljednje vrijeme šalju javnosti. Zlatko Komadina, koji je napustioposljednju sjednicu Predsjedništva, Milanka Opačić, Tonino Picula,Zvonimir Mršić i Željka Antunović prepoznati su kao opozicija, piše Večernji list.

No ima i onih koji smatraju kako je to dokaz da se gotovo polovica Predsjedništva okrenula protiv Milanovića, pa čak i Opačić i Picula koji su do sada svrstavani među njegove ljude. 'Opačić i Antunović do nedavno jedna drugu nisu mogle smisliti, a sada zajedno razgovaraju kako maknuti Milanovića', komentirao je jedan SDP-ovac blizak Bandiću.

Neki sudionici sastanka, međutim, odbacuju spekulacije da rade za Bandića Milanoviću iza leđa te tvrde kako je bila riječ o prijateljskoj kavi. 'Oni koji od toga žele raditi politiku, prevarili su se', rekao je jedan od njih.

Jutro nakon burne sjednice predsjedništva SDP-a svi akteri sukoba biranim riječima nastoje umanjiti skandal koji se nesporno dogodio izbacivanjem ili naprasnim napuštanjem sjednice potpredsjednika stranke, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine. Dok je neposredno nakon incidenta Komadina odlučno odbijao komentirati svoj sukob sa Milanovićem, nakon prospavane noći pred novinare je došao smiren i sa spremnim odgovorima, piše Jutarnji list.

'Točno je da sam otišao, no svatko tko dođe na sjednicu jednom mora i izići. Moja je interpretacija u svakom slučaju subjektivna, jer je moja, pa preporučam da o tom događaju pitate druge koji su bili na sjednici. Mogu reći samo da bih volio da se u javnosti više govori o politikama SDP-a, nego o pojedincima ili odnosima među pojedincima', rekao je Komadina.

Što se tiče sinoćnjeg sukoba, Komadina kaže da su se 'zapravo porječkali oko drukčijeg poimanja unutarstranačke demokracije te prava na slobodu govora i izražavanja'.

'Ipak, ništa se dramatično nije dogodilo: SDP je dinamična stranka, pojedinci imaju svoj specifičan stil, razgovara se, neki put i malo žustrije, sve u svemu - uobičajeno', kaže Komadina, 'no neuobičajeno je da ono o čemu se razgovara na zatvorenim sjednicama iznosi u javnost, pa onda sjednice možemo i otvoriti za novinare. To meni smeta i nije dobro. Pozivam sve kolege koji imaju nešto reći da onda iza tog stanu imenom i prezimenom.'

Tvrdi da Bandić nije bio tema, dodajući da je on svakako za to da se teme poput zagrebačke Skupštine ne raspravljaju javno, već unutar stranke: 'Svatko treba pomesti u svojoj kući, a ne s prljavim rubljem izlaziti u javnost. Od nas se očekuje odgovornost za Hrvatsku, a ne međusobne polemike.'

Komadina je dao potpis za predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića, 'jedinog kandidata SDP-a koji ima svu podršku svih članova SDP-a'. A Milan Bandić je izabrao svoj put, zaključio je Komadina.