DOĐITE SUTRA NA ZRINJEVAC!

Satiričari 'za satiru spremni' protiv stigmatizacije i govora mržnje

31.03.2016 u 13:14

Bionic
Reading

Predstavnici inicijative 'Za satiru spremni' u četvrtak su ponovno oštro osudili najnovije poteze vlasti ističući da se i nakon ukidanja Montiranog procesa na HTV-u nastavljaju sustavni napadi na slobodu izražavanja i stigmatizacija satire te su pozvali sve građane na skup za obranu slobode govora i političke satire u petak u 18 sati na zagrebačkom Zrinjevcu

Stand up komičar Ivan Šarić istaknuo je da je ekipa News Bara bila prva 'skinuta' s programa te da se to može uskoro dogoditi svakome tko satirično ukazuje na poteze nove vlasti i određene probleme u društvu.

'Došlo je vrijeme u Hrvatskoj kada komičare shvaćamo ozbiljno, a političarima se smijemo. Imamo frajera koji ne zna nabrojati do pet u Vladi, imamo premijera koji nije odavde i predsjednicu koja studira. Imamo sve to i još ne znamo što se događa', kazao je Šarić. Istaknuo je i da se u takvoj situaciji hrvatskom društvu ne smije uskratiti zafrkancija te da je došlo vrijeme da se stane u obranu slobode izražavanja svih oni koji satirično ukazuju na probleme.

Osnivač News Bara i član ekipe ukinutog Montiranog procesa Vlado Lucić ukazao je na sporno objašnjenje za ukidanje te emisije, naglašavajući da je opasna pojava onih na vlasti koji izjednačavaju satiru i mržnju, a na to je upozorio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković

'Ono što je satira, sloboda izražavanja, proglašava se širenjem netolerancije i mržnje, a ono što je širenje netolerancije i mržnje – proglašava se satirom', naglasio je Leković.

Izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković podsjetila je na poteze nove vlasti koje tumači kao ograničenje slobode izražavanja počevši od ukidanja financiranja neprofitnih medija, smjene predsjednice Vijeća za elektroničke medije Mirjane Rakić do promjena i smjena na HRT-u. Postavila je i pitanje tko je sljedeći na redu, dodajući kako je uvjerena da će građani reći 'No pasaran' novim pokušajima ograničavanja slobode izražavanja.

Predstavnici inicijative 'Za satiru spremni' naglasili su i kako očekuju da će se na Zrinjevcu u petak okupiti svi oni koji su spremni stati u obranu slobode govore, a na skupu očekuju najmanje 3.000 građana.

Prema najavama, skup na Zrinjevcu počet će u petak u 18 sati, a program će voditi stand up komičar Ivan Šarić, uz podršku satiričara iz News Bara, Sprdexa, Nika Titanika, Ja Zmaja, Siniše Marekovića, Di su pare?, Ćaća se vraća te uz sudjelovanje brojnih glazbenika i umjetnika.