ŠEF ŽITA O OREŠKOVIĆU

Pipunić: I ja bih kupio 10.000 hektara zemlje, ali...

31.03.2016 u 06:55

Bionic
Reading

Informacija s kojom je premijer Tihomir Orešković izišao na sjednici Vlade kako postoji zainteresirani investitor za ulaganje u Slavoniji koji traži 10.000 hektara zemljišta te zbog toga odlazi u Vukovar gdje će o tome razgovarati s lokalnim vlastima, iznenadila je vlasnika osječke Žito grupe Marka Pipunića. I on je, potvrdio je u razgovoru za tportal, zainteresiran za takve stvari. No, kaže on, ne postoji toliko zemlje u jednom komadu da je država može samo tako ponuditi

'I mi smo zainteresirani za takve stvari. Ali od koga kupiti, kad nitko nema?', pita se Pipunić, vlasnik osječke Žito grupe u čijem je sastavu završio gotovo cijeli nekadašnji IPK Osijek, posrnuli PPK Valpovo i PP Orahovica, silosi, mlinovi, osječka Tvornica šećera, a potom i čepinska Uljara.

Ova osječka poljoprivredna grupacija slovi za najvećeg domaćeg proizvođača jaja, a među vodećima su u proizvodnji mlijeka, brašna, šećera, ratarskih kultura kao i tovne junadi i svinja. Zapošljavaju preko 2500 ljudi i obrađuju 22.000 hektara zemlje.

O potencijalnim investitorima koji su u potrazi za zemljištem, a spomenuo ih je premijer Tihomir Orešković, Pipunić ne zna ništa.

'Ne postoji toliko zemlje u vlasništvu sustava, niti u državnom. S većom količinom upravljaju Agrokor i Žito. Ne postoji ništa treće. Zainteresirani smo i mi za 10.000 hektara, ali ne znamo gdje toliko zemlje ima', poručuje zainteresirani Pipunić čija je Žito grupa pred otvaranjem još jedne, najnovije investicije u Čepinu kraj Osijeka, modernog pogona za proizvodnju pršuta, trajne kobasice i salame, suhomesnatog komadnog mesa kao i pogona za pakiranje i konfekcioniranje tih proizvoda.

Premijer Tihomir Orešković na početku jučerašnje sjednice Vlade najavio je da će u četvrtak i petak boraviti u Vukovaru i razgovarati o investicijama, a naveo je i da postoji zainteresirani investitor za ulaganje u Slavoniji, koji traži 10.000 hektara zemljišta 'u komadu', te će o toj temi razgovarati s lokalnim vlastima. O tome, ali i budućim investicijama je zajedno s ministrom Tomislavom Panenićem razgovarao i sa državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, ali nije dodatno pojasnio zašto.