BURZA RADA

Mamić pred sudom: 'Sada ne radim nigdje'

30.03.2016 u 14:59

Bionic
Reading

Pune dvije godine nakon incidenta u svečanoj loži stadiona na Poljudu bivši izvršni predsjednik i današnji 'savjetnik' GNK Dinamo Zdravko Mamić u pratnji odvjetnice Jadranke Sloković pojavio se na raspravi na splitskom Prekršajnom sudu. Upitan je gdje sada radi, pa je duboko uzdahnuo i odgovorio: 'Sada nigdje'

Policija je prijavila Mamića zbog neprimjerenog ponašanja, preskakanja ograde, vrijeđanja gledatelja i remećenja javnog reda i mira, odnosno fizičkog sukoba s bivšim igračem Hajduka Ivom Begom, koji je također prijavljen. Odmah nakon sporne utakmice splitski sud izrekao mu je i devetomjesečnu mjeru opreza u obliku zabrane prisustvovanja svim utakmicama Hajduka, RNK Split i nacionalne reprezentacije koje se igraju na području Splita.

Mjera opreza je istekla, a prekršajni postupak je već započet ispitivanjem nekoliko svjedoka koji su se nalazili u svečanoj loži i oko nje. Mamić je na današnjoj raspravi zatražio da sve krene ispočetka, odnosno da dobije priliku postavljati im pitanja, a poseban prigovor imao je na iskaze dvojice policajaca, koje također opet želi saslušati. Također, predložio je respektabilan niz svojih svjedoka - od funkcionara Dinama, preko nekoliko policijskih šefova koji su također sjedili u loži, do novinara. Redom, on je zatražio da se saslušaju: Ognjen Naglić, Ado Kožul, Amra Peternel, Krešimir Antolić, Mirko Barišić, Mirko Đurašin, Vlado Dominić, Dražen Vitez, Krunoslav Borovec, Zdravko Reić, Veljo Strinić, Ljubomir Hotko i Jozo Čubura.

Branitelj Ive Bege pak zatražio je da se saslušaju svi članovi tadašnjeg vodstva Hajduka. Tek treba vidjeti hoće li sudac Stipe Roso prihvatiti baš sve predložene svjedoke; treba kazati da se postupci protiv 'običnih' navijača najčešće svode na pregledavanje fotografija i snimki i iskaze policajaca dok se drugi svjedoci u pravilu odbijaju kao nevjerodostojni.

Mamić je pred splitskim sudom negirao sve što mu se stavlja na teret, a pored toga dostavio je pisanu obranu u kojoj tvrdi da nikoga nije provocirao i vrijeđao, niti da je komu prijetio. Premda postoje fotografije kako publici pokazuje 'bosanski grb', on tvrdi da je u stvarnosti 'od početka utakmice bio izložen verbalnim napadima iz publike, što je završilo fizičkim nasrtajem i time da je udaren s leđa, nakon čega je nakratko izgubio svijest'.

Bivšem izvršnom predsjedniku Dinama ovo nije prvi incident u Splitu: nešto ranije bio je prijavljen i zbog nereda na stadionu RNK Split, no postupak je - između ostalog zbog nepreglednog popisa svjedoka koje je predložio, a koji se nisu odazivali pozivima - otplovio u zastaru.

Splitski Hajduk nakon incidenta s Begom Mamiću je službeno zabranio ulazak u svečanu ložu svog stadiona, što vrijedi i danas.

Kazne za nerede na stadionima kreću se u iznosima od nekoliko tisuća kuna, ali uključuju i mjere zabrane prisustvovanja svim nogometnim utakmicama na šest mjeseci do dvije godine i uvrštavanje u evidenciju registriranih huligana.