ČASNA PIONIRSKA

Hebrang: Poštovat ću Crkvu, zastavu i himnu

05.11.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Za Milana Bandića imam samo jednu rečenicu - tko nije vjeran svojoj stranci, neće biti vjeran ni svojim biračima, komentirao je danas HDZ-ov predsjednički kandidat Andrija Hebrang kandidaturu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Hebrang je to rekao na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a, na kojoj je predstavio svoju web stranicu www.hebrang.com i na kojoj su članovi Predsjedništva HDZ-a potpisali njegovu kandidaturu.

Prvi potpis u potporu Hebrangovoj kandidaturi dala je predsjednica stranke i hrvatske Vlade Jadranka Kosor, koja je uvjerena da će Hebrang na izborima 'ostvariti izvrstan rezultat'.

Premijerka Hebrangu poželjela žensku sreću
Ženski potpis za sreću

'Evo, prvi ženski potpis za sreću', rekla je Kosor, podsjetivši da žene čine 52 posto ukupnoga biračkog tijela u Hrvatskoj.

Izvijestila je i da je Predsjedništvo HDZ-a na kratkoj sjednici razgovaralo i o predsjedničkoj kandidaturi Dragana Primorca, koji je, sukladno stranačkom Statutu, zbog isticanja vlastite kandidature, automatski izbrisan iz članstva u HDZ-u.

'To je nešto što je Primorac i sam mogao očekivati, jer je Statut stranke jasan', objasnila je Kosor, podsjetivši da su sva tijela HDZ-a odlučila da će predsjednički kandidat stranke biti Andrija Hebrang

Vjeran političar

Sam Hebrang je, pak, istaknuo da se od svojih protukandidata razlikuje po tome što, osim kritika, predlaže i rješenja, u kojima, kaže, koristi svoje višedesetljetno iskustvo na različitim područjima.

'Razlikujem se i po tome što sam dosljedan političar, vjeran svojoj stranci, jer tko nije vjeran svojoj stranci, neće biti vjeran ni svojim biračima', rekao je.

Hebrang ističe da je najsiromašniji među kandidatima te da zajednička imovina njega i supruge ne prelazi polovicu plaća koje su zaradili tijekom radnog vijeka.

'Jedini sam dragovoljac'

Ustvrdio je i da je jedini među kandidatima dragovoljac Domovinskog rata od prvog dana.

Hebranga ne obeshrabruju rezultati anketa, koje ga svrstavaju među nepopularnije kandidate. Podsjetio je da su ankete i ranije njemu i stranci prognozirale izborne neuspjehe, ali da su izborni rezultati pokazali suprotno.

'Ankete su političko oružje i ja ga prihvaćam', poručio je Hebrang.

Upitan hoće li, po uzoru na protukandidate, biračima što dijeliti, Hebrang je odgovorio kako će u kampanji dijeliti samo svoj program i jamstvo da će u idućih pet godina kao predsjednik dostojanstveno zastupati državu i da neće loše govoriti o svojim prethodnicima. 'Mislim da je to vrednije od naranči', rekao je.

Uveo bi predstojnika za gospodarstvo

Biračima je poručio da će kao predsjednik nastojati da povoljno okružje EU Hrvatska iskoristi za dosezanje europskih standarda, da će se zalagati za provedbu reformi, desetogodišnje opće obrazovanje koje će biti potpuno besplatno, uključujući udžbenike i prijevoz, te smanjenje broja predmeta sa sadašnjih 15 na prosječno devet po godini.

Najavio je da će nacionalne simbole, među kojima su zastava i himna, dići na razinu poštovanja te da će poštovati Crkvu, ali i pravila sekularne države.

U vanjskoj politici obećava uvođenje predstojnika za gospodarstvo, koji će tražiti nova tržišta, a kazao je i kako će depolitizirati sigurnosne službe i odstraniti bilo kakvu vezu između obavještajne zajednice i podzemlja.