MIROSLAV GANTAR

Preminuo dugogodišnji novinar i urednik Plodova zemlje

30.03.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Miroslav Gantar, jedan od najdugovječnijih reportera na HRT-u i urednik u HRT-ovu Centru Osijek, preminuo je sinoć u Osijeku u 77. godini

Diplomirao je na osječkome Poljoprivrednom fakultetu te je nekoliko godina radio kao voditelj proizvodnje u Tvornici stočne hrane Belje. Njegovi su novinarski počeci povezani s Radijem Osijek, ali je veći dio svojega radnog vijeka proveo kao televizijski novinar, više od tri desetljeća. Uz izvješća za Informativni program Hrvatske televizije (HRT – HTV), pamtimo ga kao novinara specijaliziranoga za teme iz gospodarstva, posebice poljoprivrede

 
Bio je dugogodišnji urednik i voditelj poljoprivredne emisije 'Plodovi zemlje', a povremeno je uređivao emisije 'U krupnom planu', 'Žetvene kronike' i 'Kronike Slavonije i Baranje'.

Kao ratni izvjestitelj javljao se iz Osijeka, Vukovara, Županje, Vinkovaca, Nove Gradiške i Slavonskoga Broda, a pratio je i proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja.

Autor je i zanimljivih putopisnih i stručnih emisija o poljoprivredi iz različitih dijelova svijeta, poput Etiopije, Australije i država zapadne Europe. Za svoj je rad dobio brojna priznanja i nagrade: 1976. godine Mađarska televizija nagradila ga je za specijaliziranu emisiju o poljoprivredi, dobitnik je Zlatnoga pera, priznanja Hrvatskoga novinarskog društva 1982. godine, a nositelj je i Spomenice Domovinskoga rata te odličja Reda hrvatskoga trolista.

Miroslava Gantara generacije novinara pamtit će kao iznimnoga kolegu i učitelja koji je veliko znanje i iskustvo nesebično prenosio mlađim generacijama, a svojim je radom oblikovao svjež i inovativan novinarski izričaj, posebice kada je riječ o temama iz gospodarstva i poljoprivrede slavonsko-baranjskoga prostora, za koji je bio i profesionalno i osobno duboko vezan.