Hrvatska A GDJE JE MINISTAR

'Reforma zdravstva u kondicionalu'

Zdravstvena reforma koja se provodi nije ona za koju su sindikati digli ruku, jer osim financijske konsolidacije sustava, ne donosi strukturalne promjene i postoji sve veća prijetnja da se javno zdravstvo pretvori u privatno, smatra predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek

Ministru zdravstva Darku Milinoviću mora se odati priznanje, jer je za 2009. dobio šest i pol milijardi kuna više za zdravstvo, no istodobno se nikada nije tajnije vodila politika između Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), rekla je Avberšek na današnjoj konferenciji za novinare.

Ističe kako ta monopolistička tvrtka dva mjeseca nije održala sjednicu Upravnog vijeća, a prvi put ostalo je nepoznato financijsko izvješće o poslovanju bolnica.

'Građani su dobili nove namete i harače, a ostali smo na reformi u kondicionalu', kaže Avberšek koja smatra da će pretvaranju iz javnog u privatno zdravstvo pridonijeti i sustav koncesija koji se umjesto sustava zakupa uvodi od Nove godine u primarnu zaštitu.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva drži da se ništa značajno nije dogodilo ni u bolničkoj zaštiti, a ostao je i nejasan pokušaj smanjenja listi čekanja. Među ostalim, nije se započelo s reformom hitne medicinske pomoći, a sredstava za zdravstvo nisu izdvojena iz Državne riznice kako je obećano.

Avberšek također navodi da se u reformi uopće ne spominju zaposlenici u zdravstvu, a poznato je da visoko educirani kadrovi sve više bježe u privatne vode kako bi svoje znanje i školovanje uspješno naplatili. Po njezinu mišljenju, zdravstvo je sektor iz kojega bi se među prvima trebala izbaciti politika, koja se ogleda u načinu imenovanja ravnatelja i upravnih vijeća ustanova.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još