SPORNI REMONT AVIONA

MORH istražuje aferu MiG, Kotromanović: Lov na mene je otvoren

22.03.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane oglasilo se povodom medijskih napisa da je remont borbenih zrakoplova MiG 21 u Ukrajini pod sumnjom za korupciju, objavivši da su Vojna sigurnosno – obavještajna agencija (VSA) i Vojna policija u proteklih nekoliko tjedana u svojim postupanjima došle do informacija da je potrebno izvršiti ponovne i dodatne provjere uz remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG-21

Ministarstvo obrane nastavit će postupati sukladno važećim zakonskim propisima i po zahtjevima nadležnih državnih tijela, budući da postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Republike Hrvatske, navode iz Ministarstva obrane.

Vezano uz trenutačno stanje tehničke ispravnosti, kao i prosudbu mogućnosti daljnje operativne uporabe i eksploatacije tako remontiranih i nabavljenih zrakoplova MiG-21, odmah po zaprimljenim saznanjima ministar obrane je, u koordinaciji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, osnovao stručno povjerenstvo, poručili su.

Stručno povjerenstvo je, navode u MORH-u, uzevši u obzir učestale poteškoće sa zrakoplovima te po sagledavanju sve tehničke dokumentacije, a radi utvrđivanja daljnjih mogućnosti korištenja zrakoplova, zaključilo svoj rad prijedlogom mjera koje je potrebno provesti. Riječ je o mjerama koje se odnose na sagledavanje cjelokupnog stanja remontiranih i kupljenih aviona.

U ovom trenutku Ministarstvo obrane ističe da se zadaće Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u smislu sigurnosti zračnog prostora izvršavaju s postojećim resursima te je zračni prostor Hrvatske kontroliran i siguran.

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović, u čijem je mandatu posao s Ukrajinom dogovoren, pozdravlja pokrenutu istragu o remontu MiG-ova u Ukrajini.

Podsjeća da je i sam pozvao Vojnu policiju i Državno odvjetništvo da se ugovor s Ukrajincima istraži, javlja Dnevnik.hr. Kritičari su mu tada zamjerali ogromna kašnjenja s avionima i loše obavljen remont. Kotromanović kojeg je vijest o istrazi zatekla u SAD-u, ne misli da je riječ o političkom podmetanju, ali kaže da je lov na njega otvoren.

Kotromanović poručuje kako smatra da je posao bio transparentan i da je Hrvatska tada, s obzirom na okolnosti, izabrala jeftiniju i bolju ponudu. Ako se pokaže istinitost navoda, smatra da bi krivci, ako su primili mito, trebali odgovarati.

Podsjetimo, Kotromanović je u srpnju 2014. godine, nakon što ga je kritizirao Generalski zbor koji je u otvorenom pismu javnosti izrazio sumnju da je pogodovao Ukrajincima, odbacio optužbe, istaknuvši kako će si, ako se takvo što dokaže, 'pucati u glavu'.

'Mene optužuju da sam ja osobno pogodovao. Pucat ću si u glavu ako bilo tko dokaže da sam pogodovao', kazao je tada Kotromanović.

Jutarnji list je u utorak objavio kako Vojna policija provodi veliku istragu o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti te da postoji sumnja u korupciju. HRZ-u je u srpnju 2015. iz Ukrajine predano dvanaest remontiranih MiG-ova, a nakon osam mjeseci HRZ raspolaže samo s tri borbena zrakoplova, dok ih je pet povučeno iz uporabe, piše Jutarnji. Tvrdi da su kriminalisti Vojne policije dosad utvrdili da su na zrakoplovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine 'prekucani' serijski brojevi, koji ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji.