I KOLIKO TO KOŠTA

Tko se ogrebao za najbolju saborsku gažu

21.03.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Članstvo u nekim radnim tijelima i izaslanstvima Hrvatskog sabora smatra se dobitkom jer donose zastupnicima veći broj službenih putovanja, na kojima borave u finim hotelima i imaju na raspolaganju inozemne dnevnice. U četiri godine rada prošlog saziva na putne troškove samo četiri najaktivnija od 20-ak članova Odbora za međuparlamentarnu suradnju potrošili smo 1,7 milijun kuna

Bivši ministri Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić, Orsat Miljenić i Gordan Maras te zastupnici Nenad Stazić i Ingrid Antičević Marinović među SDP-ovim su dobitnicima kad je riječ o raspodjeli članstva u Odboru za međuparlamentarnu suradnju i izaslanstvima Hrvatskog sabora u međunarodnim institucijama, a u HDZ-u to su Damir Krstičević, Josipa Rimac, Margareta Mađerić, Petar Škorić, Miroslav Tuđman, Tomislav Čuljak i Željko Glasnović

Iako se dosad nije isticao na pitanjima vanjske politike, bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić (SDP) postao je u 8. sazivu predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, a zamjenik mu je također u vanjskoj politici nedokazani Tomislav Čuljak (HDZ).

Većina ostalih članova – čast iznimkama - također nema do sad istaknutih aktivnosti na planu vanjske politike i međunarodne suradnje. Članovi odbora za međuparlamentarnu suradnju su: Ingrid Antičević Marinović, Josip Bilaver, Željko Glasnović (zastupnik koji smatra da su novinari najveća prepreka demokratizaciji), Domagoj Hajduković, Sandra Jakelić, Gordan Jandroković, Damir Krstičević, Gordan Maras, Jasen Mesić, Orsat Miljenić, Darko Parić, Josipa Rimac, Nenad Stazić, Petar Škorić Miroslav Tuđman, Nada Turina Đurić i Mihael Zmajlović.

Na dužnosti predsjednika Odbora za međuparlamentarnu suradnju, kojega danas vodi Siniša Hajdaš Dončić, u prošlom je sazivu bio HDZ-ov Davor Božinović. Njegovi troškovi službenih putovanja u četiri godine iznosili su 441 tisuću kuna, ali on nije bio najskuplji član odbora. Najskuplji je bio Boris Blažeković (HNS), voditelj izaslanstva HS-a pri NATO-u čije smo troškove putovanja platili u četiri godine 624 tisuće kuna. Blažekovićevu dužnost u ovom sazivu obavljat će HDZ-ov Damir Krstičević

Mihael Zmajlović
predvodi Izaslanstvo Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini OESS-a. U prošlom sazivu to je izaslanstvo vodio bivši laburist Branko Vukšić. U četiri godine na njegovu dužnost voditelja izaslanstva za putne troškove platili smo 311 tisuća kuna (dnevnice, hotel, avion).

Svoj mandat u Saboru u prošlom sazivu dobro je iskoristila široj javnosti slabo poznata SDP-ova zastupnica Melita Mulić koja nije izabrana na posljednjim izborima. Mulić je u 7. sazivu bila članica čak četiriju saborskih odbora, među kojima i Odbora za unutarnju politiku i Odbora za međuparlamentarnu suradnju te članica dvaju izaslanstava. U četiri godine njezini putni troškovi iznosili su 322 tisuće kuna.

Samo nas je međunarodna suradnja zastupnice Mulić te zastupnika Božinovića, Blažekovića i Vukšića koštala 1,7 milijun kuna.

Njezinim bi stopama mogla krenuti bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac koja je također ušla u četiri odbora i izaslanstvo HS-a u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Odbor za međuparlamentarnu suradnju, uz Odbor za vanjsku politiku zadužen je za provedbu vanjske politike RH kroz suradnju s drugim državama i međunarodnim organizacijama. Predsjednika i potpredsjednika Odbora bira Sabor iz reda zastupnika koji su izabrani u stalna izaslanstva Sabora u međunarodnim parlamentarnim institucijama, a članovi Odbora su svi članovi izaslanstava. Hrvatski sabor i u ovom sazivu ima izaslanstva u parlamentarnim skupštinama OESS-a, NATO-a i Vijeća Europe.

Na ovom planu nije najavljena štednja pri potrošnji novca poreznih obveznika.