HND O GAŠENJU 'MONTIRANOG PROCESA'

Vlast u novoj epizodi: Zaustavite Reuters!

17.03.2016 u 11:07

Bionic
Reading

Odluka Programskog vodstva HRT-a o skidanju s programa satirične emisije 'Montirani proces' novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a i tom su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa, upozorilo je Hrvatsko novinsrko društvo

Cinično obrazloženje prema kojem je programsko vodstvo HRT-a ocijenilo kako se u jednom dijelu scenarija 'Montiranog procesa' spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na HRT-u potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima HRT-a, ukazuje HND.

Tvrdnja iz obrazloženja odluke o ukidanju kako je 'programsko vodstvo HRT-a uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio', temelji se na navodnoj zloupotrebi tema ukinute emisije 'za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti', ističe predsjednik HND-a Saša Leković.

'Montirani proces' je, podsjeća, emisija satiričnog karaktera, koja ne štedi političare, kako one vladajuće koalicije, tako i opozicije, a 'ova zabrana dodatno pokazuje karakter nove vlasti, koja očito ne podnosi niti humor na vlastiti račun. A kada satiričare za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti, bez navođenja ijednog konkretnog dokaza, optuže oni što su na čelo HRT-a došli, između ostaloga, zbog toga što javno podržavaju neargumentirane napade na neistomišljenike i širenje govora mržnje, o čemu postoje brojni dokazi poznati građanima Hrvatske, farsa je potpuna'.

Koliko novo Programsko vodstvo poznaje i razumije ono što se događa na javnim medijskim servisima pokazuje i činjenica da većinu satiričnih emisija koje se izruguju vlasti i raznim stereotipima u ozbiljnim demokratskim državama emitira –javni servisi, navode u HND-u te zaključuju: 'Sramotna je činjenica da u 21. stoljeću, u zemlji koja je članica Europske unije, oni kojima je zadatak štititi javni interes, pokušavaju 'zaustaviti Reuters'.

'Prisavska metla' razmontirala 'Montirani proces' na HRT-u

'Montirani proces' gledatelji su mogli pratiti nedjeljom u udarnom terminu, dosad je emitirano šest epizoda, a u skečevima nisu štedjeli političare, posebno iz vladajuće koalicije. Međutim, kako što je tportal i najavljivao, nije trebalo dugo da 'novoinstalirana metla s Prisavlja' osim novinara dohvati i emisiju ekipe News Bara.

S radiotelevizije koja nosi naziv javna jučer je, podsjetimo, odaslano priopćenje kako je HRT donio odluku da se u nedjelju, 20. ožujka 2016. neće emitirati emisija 'Montirani proces', a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom.

Kao razlog za skidanje Montiranog procesa na HRT-u navode da se odluka temelji 'na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na HRT-u' i potpuno je u suprotnosti s njihovom misijom, vrijednostima i načelima te smatraju da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Napominju da su odluku donijeli u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske te su uvjereni da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio.'Montirani proces' emitirao se nedjeljom u udarnom terminu, dosad je emitirano šest epizoda, a u skečevima nisu štedjeli političare, posebno iz vladajuće koalicije.