Hrvatska MEDIJI SU KRIVI ZA SVE

Bajić: Sucima nikad nije bilo teže

  • Autor: V. Brkulj
  • 4.11.2009 15:47:49
  • 4.11.2009 15:06:32

Hrvatska je uspješno provela PHARE projekt 'Podrška pravosudnoj akademiji', moglo se čuti na današnjem predstavljanju istog u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici

Projekt vrijedan više od milijun eura, skoro dvije godine zajedno su provodili Ministarstvo pravosuđa i Europska komisija, a zahvaljujući njemu, između ostalog, usvojen je novi zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima, provedena je obuka za vježbenike, predloženi su objektivniji i transparentniji kriteriji za odabir sudaca i državnih odvjetnika.

Provedba ovog projekta bio je jedan od uvjeta za okončanje pregovora o poglavlju 23. (pravosuđe i ljudska prava) s EU.

'Hrvatska sve više napreduje u podizanju učinkovitosti i skraćivanju trajanja sudskih postupaka. Broj predmeta sve je manji, a samo u posljednjih godinu dana, njihov broj pao je za osam posto', kazao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović dodavši da zahvaljujući izmjenama ZKP-a više nitko nije iznad prava što se najbolje pokazuje u slučajevima oduzimanja imovine.

Njegovo mišljenje dijeli i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je ustvrdio, baš kao i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, 'da sudski poziv nikad teže nije bilo obavljati nego li je to slučaj danas'.

'Situacija za pravosuđe danas je takva da mediji i javnost rade naš posao, pa ljude osuđuju i odmah im presuđuju', zaključio je Bajić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još