Hrvatska REJTING KANDIDATA

Josipović i dalje vodi, raste potpora Bandiću i Vidoševiću

  • Autor: B. Stilin
  • 4.11.2009 14:26:30
  • 4.11.2009 13:19:26

Prema podacima iz istraživanja CRO Demoskop o rejtingu predsjedničkih kandidata, SDP-ov kandidat Ivo Josipović i dalje je u prednosti ispred Milana Bandića i Nadana Vidoševića, čija je borba za drugo mjesto sve žustrija

Istraživanje, koje na uzorku od 1.300 ispitanika iz cijele zemlje provodi agencija Promocija plus, pokazalo je, međutim, da podrška Josipoviću u odnosu na protekle mjesece pada. Prije mjesec dana, naime, kandidata SDP-a podržavalo je 27,1 posto ispitanih, a prije dva mjeseca 28,6 posto, dok je u studenom uz Josipovića 24,9 posto ispitanika.

S druge strane, drugoplasirani Bandić i trećeplasirani Vidošević bilježe porast potpore – Bandića podržava 14,5 posto ispitanika (0,9 posto više nego u listopadu), dok je uz Vidoševića 13,4 posto onih koji su sudjelovali u istraživanju, što je 1,3 posto više nego proteklog mjeseca.

Ispod njih nalaze se HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang kojeg podržava 9,4 posto, a peta kandidatkinja koja prelazi prag od 5 posto je Vesna Pusić s podrškom od 8,6 posto ispitanika. Rejting svih ostalih kandidata kreće se ispod 4 posto.

Ukoliko analiziramo glasove po stranačkim kriterijima, dolazimo do zanimljivih zaključaka – tek 27 posto HDZ-ovih birača glasalo bi za Hebranga, 16 posto za Vidoševića, a 6 posto za Dragana Primorca. No čak 17 posto HDZ-ovih glasača bi, da su danas izbori, glasalo za Milana Bandića.

SDP-ovo biračko tijelo je nešto manje raspršeno – za Ivu Josipovića je 55 posto birača ove stranke, 11 posto SDP-ovaca bi glasalo za Vesnu Pusić, 8 posto za Nadana Vidoševića, a tek 7 posto za Milana Bandića.

Sve ove pokazatelje treba uzimati s rezervom, osobito kad znamo da je među ispitanicima još uvijek 36 posto apstinenata i oko 13,3 posto neodlučnih.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još