O ODNOSIMA U KOALICIJI

Lovrinović: Ima i pojedinaca koji se ponekad jave kao remetilački faktor

11.03.2016 u 22:10

Bionic
Reading

Gost u Dnevniku Nove TV bio je dr. Ivan Lovrinović, ekonomski strateg i zastupnik Mosta nezavisnih lista. Progovorio je o odnosima između Mosta i Domoljubne koalicije i pojasnio zašto je Most danas napustio sabornicu i srušio kvorum

''Mi smo danas očekivali da će biti stavljen na glasovanje izvještaj Hrvatske narodne banke za 2014. godinu i kao što ste vidjeli predsjednik Sabora to nije stavio na glasovanje, mi nismo dobili ikakvu obavijest. I onda je predsjednik našeg kluba pitao predsjednika Sabora zašto nema glasovanja o tome. Željko Reiner je rekao da oko toga postoji određena dilema - hoće li se glasovati s 'prihvaća - ne prihvaća'... Most je već bio donio odluku o tome da mi nećemo prihvatiti izvješće HNB-a za 2014. i dr. Reiner je rekao da će on uputiti zahtjev Odboru za ustav i zakonodavstvo da se informira oko toga i mi smo onda napustili sabornicu', pojasnio je Lovrinović za Dnevnik Nove TV.

Upitan je li razlog takvog stava Mosta i želja da se oslabi pozicija guvernera HNB-a i omogući njegova lakša smjena, Lovrinović je kazao: 'Ne. Nije ovdje bila točka dnevnog reda opoziv ovoga ili onoga. Mi u Saboru raspravljamo o svemu. Nitko nije iznad Hrvatskog sabora. A ono što se provlačilo u svim ovom raspravama, tijekom dva dana, kada je bio na redu izvještaj HNB-a, jest da se mora povećati transparentnost njezinog poslovanja, upravo sa dobrom praksom kako to radi Europska središnja banka. Dakle, mi ne želimo ni na koji način stavljat se u poziciju da naređujemo - morate raditi ovo ili ono. Jer HNB, kao i svaka druga središnja banka ima svoju autonomiju i o tome treba voditi računa. Mi imamo pravo znati što se događa, kakav je financijski izvještaj, pitati razne stvari... Vidjeli smo uostalom i guvernera Europske središnje banke. On dođe i njega se rešeta. To je demokratski i transparentno, ne uplićući se u posao'.

Nije li se prije mogao postići dogovor između Mosta i domoljubne koalicije i je li sve što se danas događalo u Saboru bilo potrebno? 'Već sam rekao na početku. Nema ni dva mjeseca da smo počeli, puno se očekuje, javnost puno očekuje. Naravno, ima i pojedinaca koji se ponekad jave kao remetilački faktor'.

Na pitanje hoće li podržati proračun, s obzirom da osobno nije podržao Vladu, Lovrinović je odgovorio: 'Pravo da vam kažem, mi smo ga tek danas dobili u Klub. Ima negdje oko 700-800 stranica, to je hrpa materijala. Moram priznati da ga nisam stigao pregledati. Sljedeći tjedan ćemo tek početi raspravljati o proračunu'.