TRZAVICE ZBOG IZVJEŠĆA HNB-A

Palo pomirenje Mosta i HDZ-a, HNB će na stol 'kad se steknu uvjeti'

11.03.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Nezadovoljni tumačenjem predsjednika Sabora Željka Reinera o razlozima zbog kojih se ni ovog petka neće glasovati o Izvješću o radu HNB-a u 2014., zastupnici Mosta i oporba demonstrativno su napustili sabornicu. No, situacija je, čini se, riješena iza zatvorenih vrata

Kako javlja N1 televizija, kriza je među vladajućima riješena. Izvješće o HNB-u zastupnicima će na stol kad se steknu uvjeti.

Klubovi saborskih zastupnika održali su hitne sastanke nakon kojih su HDZ-ov Gordan Jandroković i Ines Strenja-Linić iz Mosta objavili kako je dogovor postignut te će se glasanje održati, ali tek 'kada se za to steknu uvjeti'.


Ranije je Mostov Ivan Kovačić zatražio je tijekom glasovanja o ovotjednim raspravljenim točkama u ime svog Kluba zastupnika stanku kako bi upitali zašto se ni ovog tjedna ne glasuje o Izvješću HNB-a. Reiner mu je rekao da mu stanku ne može dati tijekom glasovanja. Dodao je također i da istu ne treba zbog toga tražiti pojasnivši da se o izvješću ne glasuje zato što je tijekom saborske rasprave o njemu bilo kontroverznih razmišljanja - treba li glasovati ili ga tek primiti na znanje.

'To pitanje ćemo uputiti nadležnom Odboru za Ustav da nam daju meritorno mišljenje', rekao je Reiner.

Kovačić je potom upitao tko je zatražio mišljenje, a Reiner mu je uzvratio: 'Ja, odnosno ja ću zatražiti mišljenje'.

Mostovci su potom demonstrativno napustili sabornicu, a u tome im se pridružila i saborska oporba.

'Kvorima nema pa ne možemo nastaviti', zaključio je Reiner te nastavak sjednice najavio za 15. ožujka kada bi se trebalo raspravljati o prijedlogu proračuna za ovu godinu.

Predsjednik HDZ-ova saborskog Kluba Ivan Šuker ponašanje Mosta ocijenio je neodgovornim inzistiranjem na nekim osobnim obračunima. Smatra da je takvo ponašanje nepotrebno 'dolijevanje ulja na vatru' prije donošenja državnoga proračuna koji će, kaže, konačno omogućiti da Vlada može normalno raditi, da se počnu donositi reformski zakoni i Hrvatska krene u drugom smjeru.

Ističe da njegov Klub neće ni štititi, ni braniti HNB, ni guverenera Vujčića, ali drži da je logično, ako Vlada pošalje pozitivno mišljenje, ponašati se sukladno tome. 'Ako glasate protiv mišljenja svoje Vlade, vi praktički glasujete protiv Vlade', upozorio je Šuker.

Mostov Miro Bulj ne slaže se sa Šukerom. 'Most je odgovoran, njegovi zastupnici su odgovornigrađanima koje su birali i imamo obvezi glasovati i kazati svoj stav, pabio to i HNB i njegovo izvješće. Nitko ne smije biti država u državi, aSabor je najveće tijelo', izjavio je Bulj na novinarsku primjedbu daŠuker proziva Most da je neodgovoran.

Most i Hrvatska raste u Saboru su srušili kvorum zbog izvješća u HNB-u. Više >>> http://bit.ly/1UXX3NC

Posted by HRT Vijesti on 11. ožujka 2016


Uoči prekida sjednice Sabor je potvrdio nekolicinu ugovora i sporazuma kao i razrješenje člana Upravnog vijeća HERE.

Nakon prekida sjednice sazvan je sastanak Kluba zastupnika Domoljubne koalicije, a istu održava i Klub zastupnika Mosta.

Kako javlja reporterka N1 televizije Nikolina Zavišić, Domoljubna koalicija sastala se iza zatvorenih vrata, odakle dopiru povišeni tonovi.


Uskoro opširnije