KADROVSKA KRIŽALJKA

Tko bi mogao opstati, a tko biti smijenjen na HRT-u?

08.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Novi glavni ravnatelj, makar bio i v.d., na HRT-u znači novo preslagivanje kadrova. Nema toga koji je došao, a da nije posmjenjivao cijelu ili barem dio rukovodeće garniture. Pitanje je samo koliko će urednika biti smijenjeno i što one koji su na vlasti točno zanima jer promjene na javnom rtv servisu uvijek su išle paralelno s promjenama vlasti u državi. Rijetko kad je netko odletio zbog korupcije i kriminala, premda arhive pamte i to da je jedan ravnatelj otišao zbog - wc papira

Stoga ne treba čuditi to da se i na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a, iako kadroviranje nije u njegovoj ingerenciji, moglo čuti kako je namjera vladajućih ta da izvrše kompletne kadrovske promjene na HRT-u.

'Namjera je promjena političke, svjetonazorske i ideologijske paradigme u vladanju nad HRT-om', kazao je Ivica Maštruko, član Vijeća.

Tko će biti dio nove križaljke na Prisavlju, zasad je u sferi nagađanja i špekulacija jer o tome nitko ne želi javno govoriti. Ono što je bilo evidentno tijekom današnje sjednice je to da je šef programa Saša Runjić preuzimao odgovornost za prijenos konferencije za medije Gorana Radmana, za koju je Vijeće ustvrdilo da se radilo o programskom propustu prvenstveno zbog trajanja prijenosa od 45 minuta, a ne zbog opravdanosti informiranja javnosti, nastojeći zaštititi urednike programa ispod sebe, svjestan činjenice da će se prvi naći na udaru Kovačićeve metle.

Njegovo mjesto mogao bi zauzeti Jozo Barišić. Od tri preostala ravnatelja; produkcije, poslovanja i tehnologije, najviše izvjesno je da na poziciji ostane šef tehnologije Duško Zimonja. Kao moguća zamjena za šeficu produkcije Mariju Nemčić spominje se producent Josip Popovac dok Radmanovu desnu ruku Borisa Sruka mnogi vide kao čovjeka koji si je osigurao kontinuitet u fotelji šefa poslovanja premda su iznenađenja uvijek moguća.

No promjene tu ne staju pa se već spominju izmjene na nižim pozicijama na sva četiri televizijska kanala, ali i na čelnom mjestu IMS-a. Katarinu Perišu Čakarun mnogi vide kao zamjenu Lamije Alečković na mjestu šefice IMS-a. Prvi program umjesto Igora Tomljanovća mogla bi preuzeti Katja Kušec, Drugi Bruno Kovačević umjesto Vesne Karuze Podgorelec, Vlatka Kolarević bila bi zamjena za Deana Šošu na Trećem, a kao moguće kombinacije za Četvrti spominju se Ružica Renić i Dijana Čović umjesto Sanje Gvozdanović.

U paketu s njima mogla bi otići i lica iz 'Dnevnika' jer u konačnici je jasno da se politička bitka na televiziji svodi na sat ili dva 'Dnevnika' i 'Otvorenog'. Tako se kao nova imena u 'Dnevniku' spominju Tončica Čeljuska, Ružica Renić i Renato Kunić.

Kako je Hrvatski radio uvijek bio u drugom planu, izmjene na njemu se ne spominju, što ne znači da ih neće biti. Ili kako je jedan viđeniji djelatnik s Prisavlja primijetio, 'sigurno Most i HDZ imaju jednog malog koji u Metkoviću puno sluša radio', aludirajući pritom na kvalifikacije Roberta Pauletića kao zamjenika ministra turizma.

Što će biti od svega toga, trebat će vjerojatno pričekati još neko vrijeme, a na Prisavlju već vide i da bi se na udaru za ukidanje ili bacanje u neki lošiji termin mogle naći emisije 'BezVeze' i 'Montirani proces', u kojima se uz oporbu uredno ismijava vladajuća garnitura.