OPASNE IDEJE

Pusić protiv Babićeve diskriminacije starijih

03.11.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Vesna Pusić oštro je osudila izjavu dr. Ante Babića, nezavisnog ekonomskog stručnjaka, da se osobama starijim od 70 ili 80 godina uskrati pravo glasa na izborima

'Takav prijedlog je ne samo neodgovoran i sramotan, već i opasan, jer poziva na otvorenu diskriminaciju dijela građana Hrvatske. Ta ideja je za najstrožu osudu, jer zadire u temeljna ljudska prava i nagriza temelje suvremene i demokratske Hrvatske', ističe Pusić.

Čudi je da takva ideja dolazi od osobe koja slovi za ekonomskog stručnjaka i koja obnaša funkciju savjetnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te direktora Centra za međunarodni razvoj. Pusić traži da se o njemu izjasne i javno ga osude čelni ljudi Ministarstva i hrvatske javnosti općenito.

'Ako je obrazovan čovjek u stanju izjaviti tako nešto, možemo se samo pitati tko je sljedeći – žene, mlađi od 25, manjine? Obrušiti se na takav način na naše umirovljenike i osobe starije od 70 ili 80 godina, čiji je socijalni, ekonomski i zdravstveni položaj ionako prilično težak, velik je udarac ne samo na prava naših starijih sugrađana koja proizlaze iz Ustava i zakona, već i na njihovo dostojanstvo kao osoba koje zaslužuju posebnu pažnju i brigu', upozorava Pusić i dodaje da temeljna prava pojedinca, bez obzira na godine, nitko ne bi smio dovoditi u pitanje.