NATEZANJE VLADAJUĆIH

HDZ-ovi partneri u niskom startu za nove izbore; Most cinično: Naravno da smo mi krivi

03.03.2016 u 14:21

Bionic
Reading

Nakon što je jutros otkazana sjednica Odbora za medije prekipjelo je članu vladajuće koalicije, članu tog Odbora i šefu HSLS-a Darinku Kosoru te je uputio oštru poruku svojim partnerima - 'Ili će se svi resetirati, ili idemo na nove izbore'. Dio njih je odmah odgovorio, i to dijelom kroz nova prepucavanja pa tako nove izbore zaziva i Pero Ćorić iz HSP-a AS prozivajući pritom Most kao 'remetilački faktor' dok Mostov Ivan Kovačić poručuje da 'naravno da je Most kriv za sve'

Kao i zastupnici oporbe, i šef HSLS-a Kosor nije znao zašto je sjednica Odbora za medije tako naprasno otkazana. To ćete morati pitati predsjednika Odbora Andriju Mikulića, poručio je Kosor novinarima u Saboru.

'Ali ovakav način rada, i naših saborskih odbora i funkcioniranja Vlade u cjelini, više, što se mene tiče, nema nikakvog smisla. Mislim da građani ovo više ne razumiju, građani ovo više ne podržavaju. Ili će se svi resetirati, ili idemo na nove izbore. Mislim da je to najbolje rješenje. Ništa ne funkcionira i nema smisla da više ovako radimo', kazao je Kosor.

Novinari su ga upitali kako je došlo do problema. 'Mogao bih dva dana govoriti o problemima. Vijeće za suradnju ne funkcionira, kao što vidimo - Vlada ne funkcionira, a Sabor raspravlja o dokumentima iz 2014. Ponavljam, ili neka se svi resetiraju ili idemo na nove izbore. Mislim da je to mišljenje 90 posto građana', rekao je Kosor.

Ćorić: Most je remetilački faktor, HSP AS  spreman za nove izbore

Izbore zaziva i Pero Ćorić iz HSP AS-a. 'Teško mi se sjetiti kad se sastalo Vijeće za suradnju, još mi se teže sjetiti koju smo odluku donijeli, a ne mogu se pogotovo sjetiti što je od toga provedeno. Ponovit ću opet da se volove veže za rogove, ljude za riječ, a političke stranke za potpisane sporazume. Meni je vrlo teško reći što je od toga realizirano, ponekad i vrlo često iz medija saznam što je to riješeno, a što nije, što je promijenjeno u hodu. Kad razgovaram s ekipom iz Mosta, pola njih mi kaže - pa mi nismo u Mostu', kazao je Ćorić.

Političare, poručuje, dijeli na vođe i sljedbenike. 'Ako ste vođa, morate udariti šakom o stol, a ja osobno smatram Tomislava Karamarka vođom. Imamo zadnjih godina niz dobrih političkih utakmica i mislim da mora udariti šakom o stol, da je ovoga dosta. Ne budemo li mi danas i sutra razriješili dužnosti ravnatelja HRT-a iz poznatih razloga, jer javna televizija više nije javna televizija, nego je dug niz godina bila servis bivše lijeve gubitničke opcije, i ne bude li premijer Orešković razriješio Lozančića danas ili sutra, mislim da nas treba sve smijeniti. Mi iz HSP AS-a nismo došli ovdje da bismo stekli neke mirovine, beneficije, sinekure - spremni smo za svaku varijantu, pa i za nove izbore', kazao je Ćorić.

Most je, kaže Ćorić, remetilački faktor, priznajući da suradnja ne funkcionira. 'Čak smo vrlo uspješno prikrivali to da je suradnja vrlo teška. Meni se zamjera to da izlazim u javnost, da progovaram. Moram biti glas naroda. Nismo došli da bismo se uhljebili, imamo obvezu odraditi ovaj dio. Ako nismo sposobni odraditi i preuzeti odgovornost koja se od nas očekuje, nije nam mjesto ovdje', rekao je Ćorić.

Hrg: Situacija među vladajućima definitivno nije dobra

Da suradnja ne funkcionirapriznao je i predsjednik HSS-a Branko Hrg. 'Situacija takva kakava je definitivno nije dobra. Stanje je takvo da se ništa ne događa, da se nitko s nikim ništa ne može dogovoriti. Vrijeme je da se počenemo stvarno dogovarati ili da kažemo da se ne možemo dogovoriti', kazao je Hrg.

Rekao je da više nema vremena za čekanje. 'Mislim da je vrijeme da se ozbiljno sjedne za stol i vidi možemo li se dogovoriti i oko čega se možemo dogovoriti, a ja vjerujem da možemo, samo se treba malo prestati neozbiljno ponašati', kazao je Hrg.

Upitan tko najviše koči dogovor, Hrg je kazao: 'To lako sami možete prosuditi gdje se koči i kako se koči. Sustav koji je dogovoren nije dobar, ovo je pretromo jer se toliko tih dogovaranja vrši. Ja jesam za dogovaranja, jesam za rasprave, ali ne da to otežemo dva-tri tjedna, mjesec dana. Ajmo razgovarati dva dana pa ćemo se dogovoriti.'

Potvrdio je da će se u 17 sati u Križevcima održati sastanak Domoljubne koalicije. 'Mi se danas nalazimo u okviru Domoljubne koalicije, čelnici stranaka gdje ćemo biti upoznati sa stanjem koje jest u o odnosu na partnera Most i zauzet ćemo stavove što i kako dalje. Vjerujem da ćemo postići suglasje i tražiti od Mosta da jednostavno počnemo brže funkcionirati', rekao je Hrg, dodavši kako je prerano za spekulacije o novim izborima.
Dao je naslutiti da nije zadovoljan i suradnjom unutar Domoljubne koalicije, a ne samo suradnjom koalicije s Mostom. 'Nitko ne može biti zadoovoljan s nijednom suradnjom u bilo kojoj koaliciji. Stvari jednostavno ne funkcioniraju kako trebaju', kazao je Hrg, dodavši kako ne smatra da se treba jenjati sporazum stranaka unutar domoljubne koalicije, nego da se taj sporazum treba početi poštivati.

Upitan kako komentira spekulacije da je zapravo HDZ na neki način natjerao manje stranke u koaliciji da kritiziraju i vrše pritisak Most, Hrg je kazao da se s Karamarkom nije čuo nekoliko dana i da predsjednik HDZ-a sigurno ne stoji iza njegove izjave.

Kovačić: Naravno da je Most kriv za sve

'Naravno da je Most kriv za sve kad se nije uspjelo podijeliti puno fotelja. Puno lakše bi se podijelile da je bila samo Domoljubna koalicija pobijedila u većini u Saboru', komentirao je u Saboru novinarima predsjednik Kluba saborskih zastupnika Mosta i jedan od koordinatora Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta Ivan Kovačić i naglasio da 'Most nije za nagle čistke, nije za naglo dijeljenje fotelja'.

'Ono što nama netko spočitava da smo mi neki foteljaši, neka mi netko kaže koga smo mi to posjeli na neku od funkcija unutra državnih firmi?', zapitao je Kovačić i podsjetio da se 'zalažu za javne natječaje' te opetovao da 'Most nije za čistke'.

'Da li će biti smjena? Da, ali ne na način kako je možda netko mislio. Sitne stranke iz Domoljubne koalicije su sigurno željele profitirati nakon ovih izbora. Nažalost, rezultati izbora im to nisu dozvolili', podsjetio je Kovačić i ustvrdio da 'Vijeće za suradnju funkcionira'.

'Mi smo na Vijeću za suradnju, onaj dio još nije završen koji smo donijeli kao zadnju odluku, znači zbog zauzetosti ministara neki od pomoćnika još nisu imenovani, na zadnjoj sjednici odredili kvote po pojedinim ministarstvima i čim se to završi, idemo dalje u razgovore za sve'.

'Vidite, i danas nam je sjednica Odbora za medije i tu isto dolazi do određenih promjena na HRT-u koje su ipak, nisu napravljene navrat nanos. Ako je netko nezadovoljan što nije na brzinu došao do neke funkcije, što nije zadovoljio stranačke želje, to nije problem Mosta', zaključio je Kovačić.

Također, usprkos recentnim rupama u (ne)znanju Mosta oko kandidature HDZ-ova Milijana Brkića za ministra branitelja, ustvrdio: 'Nema uopće sukoba između HDZ-a i Mosta. Oko kandidata za ministra branitelja čekamo odluku premijera i onda ćemo vidjeti što dalje, tek nakon što se izjasni premijer, kao što je bilo i sa svim ostalim kandidatima za ministre'.