MILIJUNAŠ PRELOMIO

Čačić: Odričem se povlastice za najam stana

03.03.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti, najavio je za tportal da će se vrlo skoro odreći prava na 2.500 kuna naknade za najam stana u Zagrebu i 500 kuna za režije koje koristi kao sabornik čije je prebivalište udaljeno od Zagreba više od 50 kilometara, sukladno Odluci o smještaju zastupnika. Učinit će to čim se okonča procedura prebacivanja vlasništva nad stanom od 41 m2 u Zagrebu koji je 2012. bio u njegovu vlasništvu, potom ga je prebacio na majku, a sada ga vraća na sebe

Kao najbogatiji ministar u bivšoj Vladi, težak oko 30 milijuna kuna raspodijeljenih u nekretninama i dionicama, Radimir Čačić mijenjao je imovinsku karticu iz 2012. zbog prodaje nekih vlasničkih udjela i sukcesivne isplate vrijednosti dionica, oko čega je konzultirao Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Čim se te nedoumice razriješe, nova imovinska kartica osvanut će na internetskim stranicama Povjerenstva, objasnio je Čačić koji je u karticu već upisao i stan u Zagrebu iako još uvijek nije vlasnik. 

U međuvremenu pojedini zastupnici razapinju Čačića zbog toga što je unatoč silnom bogatstvu aktivirao pravo na naknadu za troškove stanovanja u Zagrebu. Peđa Grbin (SDP) kazao je da, prema njegovim saznanjima, zastupnici koji imaju stan u Zagrebu ili ga imaju članovi njihovih kućanstava ne mogu tražiti tu povlasticu. Nažalost, mogu, jer je adresa prebivališta jedini formalni kriterij za povlaštenu stanarinu. Tako je i Čačić, s prebivalištem u Varaždinu, formalno čist, a čak i nakon što postane vlasnik stana u Zagrebu može ostvarivati pravo na saborsku povlasticu od ukupno 3.000 kuna za unajmljeni stan i režije.

Tog će se prava Čačić, kazao je za tportal, ipak odreći, ali bi umjesto toga mogao aktivirati pravo na naknadu za putne troškove koju ostvaruje kao sabornik s prebivalištem u radijusu od 50 do 100 kilometara od Zagreba. Maksimalna naknada za troškove prijevoza u tom slučaju iznosi 2.500 kuna mjesečno, što bi značilo da će Čačić, ako bude putovao na posao iz Varaždina, biti na gubitku - izračunao je da tjedni putni troškovi na relaciji Varaždin - Zagreb iznose oko 1.200 kuna. Financijski ga to ne bi uzdrmalo.

'Meni je svejedno, ali nekim ljudima možda i nije'

'Kad stan postane moje vlasništvo, raskinut ću ugovor da mi nitko ne bi mogao prigovarati. Priča je suluda jer se ovdje radi o troškovima – meni je sasvim svejedno, ali nekim ljudima možda nije svejedno. Stan iz moje imovinske kartice, koja će biti objavljena, darovala mi je majka 25. siječnja i upisao sam ga u imovinsku karticu da ne bi bilo bilo kakvih prigovora. Darovnica je potpisana, ali vlasništvo je ovog trenutka još uvijek na mojoj majci zbog trajanja procedure prijenosa vlasništva. Kada taj proces bude završen, a svejedno je hoće li to biti za 15 dana ili za mjesec dana, raskinut ću ugovor o najmu stana', kazao je Čačić, ne odgovarajući precizno na pitanje gdje će nakon toga živjeti. 'Sasvim je svejedno, zato što je naplata troškova ista', rekao je šef Reformista za tportal.

S obzirom na to da SDP-ovac Grbin sada problematizira dužnosničke povlastice upravo na primjeru bivšeg koalicijskog partnera, Čačića smo upitali o smještaju u vrijeme dok je bio na funkciji ministra i prvog potpredsjednika Vlade premijera Zorana Milanovića. Je li tada koristio pravo na dužnosnički stan? 'Ne, jer sam imao pravo na vozača i automobil 24 sata', odgovorio je Čačić potvrđujući da je tada svakodnevno putovao na posao iz Varaždina.

Prema Odluci o smještaju zastupnika Hrvatskog sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, zastupnici s prebivalištem udaljenim od Zagreba više od 50 kilometara koriste smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima pod jednakim uvjetima kao i u stanovima za službene potrebe te iznimno u hotelima. Naknada od 2.500 kuna mjesečno za najam stana isplaćuje se najmodavcu temelju ugovora o najmu stana zaključenog između najmodavca i Hrvatskoga sabora kao najmoprimca, dok se naknada troškova režije do 500 kuna isplaćuje se na temelju računa zastupnika do 500 kuna mjesečno.