Hrvatska STRANI MEDIJI

EU 'nagazila' Hrvatsku zbog političke korupcije

  • Autor: tportal.hr
  • 3.11.2009 10:46:19
  • 3.11.2009 10:23:02

Na pritisak Europske unije Hrvatska je pojačala borbu protiv korupcije na visokoj razini, piše AFP. Prošli tjedan, navodi francuska agencija, optužen je Berislav Rončević, bivši ministra obrane, za pronevjeru najmanje 1,4 milijuna eura pri kupnji vojnih kamiona. Rončević je dosad najkrupnija riba optužena za korupciju i ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen i na deset godina zatvora

U petak je, piše AFP, potpredsjednik Vlade Damir Polančec podnio ostavku nakon što su ga mediji povezali s velikim korupcijskim skandalom. Njegova ostavka uslijedila je nakon uhićenja šest osoba, uključujući četiri čelna čovjeka iz Podravke, pod sumnjom za pronevjeru oko 35 milijuna eura.

Država u najvećoj hrvatskom proizvođaču hrane drži 26 posto vlasništva, a Polančec se našao pod istragom da je kao bivši menadžer iz Podravke bio 'politički mentor' uhićenih.

'Polančecova ostavka velik je korak Hrvatske u ratu protiv korupcijske hobotnice', prenosi AFP izjavu IDS-ovog predsjedničkog kandidata Damira Kajina.

Borba protiv korupcije te rješavanje pravosudnih afera jedan su od glavnih uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti u svojim nastojanjima da postane 28. članica EU, zaključuje francuska novinska agencija.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još