NOVI UDAR NA DŽEPOVE

Adio povlaštenom parkiranju u Zagrebu

03.11.2009 u 09:37

Bionic
Reading

I dok se građani još oporavljaju od posljednjeg udarca Gradskog ureda za promet i Zagrebparkinga, koji nas je nedavno ‘počastio’ s pet tisuća novih parkirališnih mjesta, ovaj možda i najozloglašeniji ‘dvojac’ u Gradu u tajnosti priprema novo iznenađenje; povlaštene parkirališne karte uskoro će vrijediti samo u četvrtima u kojima stanuje vlasnik vozila

Tako će parkiranje postati još skuplje, a automobil privilegij upornih i onih ‘debljih džepova’, piše Jutarnji list

Jer, ovom odlukom, koja bi trebala biti prihvaćena možda već dogodine u siječnju, vlasnik povlaštene karte za drugu zonu iz Novog Zagreba morat će plaćati parkiranje u istoj zoni na Vrbiku.

Ne mislite li, možda, da će građani svoja vozila smatrati suvišnima i nekorisnima, jer će im jednostavno biti preskupa? - pitali smo direktora Zagrebparkinga Matu Kraljevića

- To je možda i konačan cilj - imati što manje automobila u gradu. Dobar bi to bio rezultat... i u prometnom i u ekološkom smislu - kaže Kraljević.

Nakon što Zagrebparking napravi analizu, svaki će građanin prilikom kupnje povlaštene parkirne karte dobiti i popis ulica u kojima smije parkirati. Ipak se Zagrebparking neće tako nemilosrdno obrušiti na građane, kao što je to slučaj u nekim europskim metropolama, gdje se s takvom kartom smije parkirati samo u ulici stanovanja.

Zagrebparking će se koncentrirati na četvrti, a koliko će tih ‘parking kvartova’ biti, još nije poznato.

- Nećemo ograničiti vozače da automobile parkiraju samo, primjerice, u Gundulićevoj ulici. Dopustit ćemo im da se parkiraju u užem centru. Ali neće biti prirodno da se isti taj vozač sa svojom kartom parkira i u Novom Zagrebu. Tu smo mogućnost nekoliko puta razmatrali, a u siječnju ćemo Gradskom uredu za promet poslati dopunjeni prijedlog - kaže Kraljević.

Ovom odlukom ukinut će se povoljno parkiranje u gradu - ne samo da će se parkirne zone širiti i u budućnosti i da će vas za svaki prekršaj po džepu opaliti prometni redari, nego ćete Gradu plaćati mjesečne račune da biste u svojoj ulici parkirali samo ispred svog stana.