MNOGO ZANIMLJIVIH PODATAKA

Predstavljena publikacija 'Javna uprava vama na usluzi'

24.02.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović predstavila je u srijedu publikaciju 'Javna uprava vama na usluzi' koja sadrži statističke podatke i informacije iz registara i baza podataka Ministarstva uprave i namijenjena je svima koji žele vidjeti informacije i podatke koje prikuplja i obrađuje to ministarstvo.

'Pri izradi publikacije želja nam je bila da svi podaci budu transparentni i jasni i da ih svi korisnici mogu na najednostavniji način koristiti', kazala je Jurlina Alibegović. Dodala je i da će sve slične publikacije biti objavljivane svaka tri mjeseca u elektronskom obliku.

Naglasila je kako objavljena publikacija sadrži podatke iz državne matice (broj rođenih, umrlih, sklopljenih brakova, životnih partnerstva i sl), podatke iz registra i popisa birača, o političkim strankama i udrugama, o e-Hrvatskoj, o broju zaposlenih u jedinicama lokalne i područne samouprave, u državnim i javnim službama te podatke koji se tiču etike u državnoj službi.

Ministrica uprave rekla je i da su u tom statističkom prikazu, osim tablica i brojki, naznačeni i zakoni koji su podloga na kojima se temelje ti podaci i informacije.

Korisnici publikacije tako uz ostalo mogu saznati da su u prošloj godini najpopularnija muška imena bila Luka, Ivan i David, dok su roditelji kćerima najčešće davali imena Mia, Lucija i Ema.

Temeljem Zakona o životnom partnerstvu u zemlji ih je sklopljeno 108, najviše u Zagrebu - 71. Također, u Hrvatskoj su i 393 strana para odlučila sklopiti brak pri čemu je Dubrovnik najčešće biran za mjesto vjenčanja.

Upozorivši na lošu demografsku sliku Hrvatske, Jurlina Alibegović rekla je i da se iz podataka vidi kako je u prošloj godini oko 20.000 ljudi više umrlo nego ih se rodilo (56.908 umrlih i 37.559 rođenih).

Iz statističkog prikaza Ministarstva uprave također je vidljivo da se na popisu birača nalazi 3.791.352 birača, da je u zemlji registrirana 151 politička stranka te imamo 15.767 nevladinih udruga i 227 zaklada.

Ministrica uprave pozitivnim je naglasila što 230.413 građana koristi sustav e-Građani što, kazala je, samo govori kako Strategija e-Hrvatska ima smisla. Pri tome je na sustav e-Građani bilo četiri milijuna prijava.

Građani su koristeći taj sustav iz Matice preuzeli 131.894 dokumenata (rodni list, domovnica i sl.). Time su, istaknula je, građani uštedjeli oko 2,5 milijuna kuna. "Bitno nam je i da u budućnosti građani primaju kvalitetnu javnu uslugu, ne troše vrijeme te, ako to nije potrebno, i svoj novac", rekla je Jurlina Alibegović.

Napominjući kako njezino ministarstvo vodi i registar o zaposlenima pa se u statističkim podacima može vidjeti kako je krajem 2014. u Hrvatskoj 13.809 zaposlenika radilo u jedinicama lokalne i područne samouprave, a na toj razini bilo je oko 9500 dužnosnika. Također, u Hrvatskoj je u državnoj službi zaposleno njih 58.248 te 169.824 u javnim službama. U državnoj upravi zaposleno je 3425 pripadnika nacionalnih manjina.

Ministrica uprave rekla je i da je u prošloj godini zaprimljeno 425 pritužbi na rad državnih službenika, od kojih je njih oko deset posto bilo osnovano. Statističko izvješće zainteresirani mogu pogledati na internetskoj stranici Ministarstva uprave i online će biti objavljivani tromjesečno. Idući statistički prikazi bit će objavljeni krajem travnja.