SRPSKI ZEMLJOPOSJEDNIK

Matijević objasnio princip po kom dijeli otkaze: Jedan čovjek - jedan hektar

25.02.2016 u 07:31

Bionic
Reading

Poslovnu viziju stvorio je još kao dijete dok je čuvao dvije svinje na pašnjaku, shvatio je tada kako bi njegova iskoristivost bila veća da ih je stotinu ili više. Od tada ga ne prestaju fascinirati velike brojke, priznaje sam. Danas je iza njega 35.000 hektara zemlje, tridesetak tvrtki u susjednoj Srbiji, lanac mesnica, četiri hotela, tvrtka koja se bavi nekretninama. U Hrvatskoj se za njega zna uglavnom po priči o otkazima koje dijeli

U Hrvatsku je biznis uspio proširiti krajem prošle godine. Nakon dvogodišnjih pregovora s Enverom Moralićem kupio je dvije poljoprivredne zadruge – Negoslavce i Jankovce za 15 milijuna eura i tako postao najvećim vlasnikom obradivih površina i kod nas. Petar Matijević koji je posao u Srbiji pokrenuo 1991. godine i tamo stekao epitet 'kralja mesa', medijsku prašinu u Hrvatskoj, ali i Sindikat PPDIV-a podigao je na noge najavom o otpuštanju 39 od ukupno 71 radnika u ovim zadrugama.  

'Kako se ne bavimo politikom i obiteljska smo tvrtka koja je isključivo usmjerena na razvoj kompanije, otac nije zainteresiran za davanje intervjua', kratko je porukom tportalu odgovorila Lana Matijević, kći srpskog poduzetnika Petra.

Rodom iz Srijemskih Laza nedaleko Vinkovaca gdje se s roditeljima doselio iz Knina, ovaj biznismen karijeru je počeo nakon završetka srednje trgovačke škole zaposlivši se u zagrebačkoj 'Slaviji'. Tamo je vrlo brzo napredovao do mjesta poslovođe. Jedan je od prvih koji je u Hrvatsku zajedno s prijateljem doveo i poker aparate. Bio je i član Saveza komunista, kako je priznao u jednom od svojih rijetkih razgovora za hrvatske dnevne novine rekavši kako se 'tada moglo napredovati samo na taj način'.

Ratne 1991. seli se iz Zagreba u Novi Sad, iako sada misli kako nije morao napustiti Hrvatsku.
Tamo je vrlo brzo pronašao posao. Život mu se promijenio s jednim odlaskom u mesnicu gdje je zatražio kotlete kojih nije bilo, a mesar mu nije znao reći niti kada će ih biti. Petar je upravo u tome vidio priliku za posao i otvorio svoju prvu mesnicu. Na njoj je izgradio obiteljsku tvrtku u kojoj mu rade supruga i troje djece bez i jednog, kako je priznao u razgovoru za jedne hrvatske novine, eura kredita. Sebe će opisati kao radikalnog kapitalistu kod kojega je produktivnost kao u Njemačkoj, a svoje poslovno carstvo procjenjuje na oko 500 milijuna eura.

'Moje je da kupim, na sinovima da planiraju, a na tržištu da naš posao procijeni', izjavio je prilikom  kupovine poljoprivrednih zadruga u Hrvatskoj za jedne srpske novine.

Na zemljištu i zadrugama ne planira stati jer u Hrvatskoj razmišlja i o kupovini hotela na jadranskoj obali ili Zagrebu, ali i o proširenju svojih mesnica.

'Ja sam poslovan čovjek, vodim radnu, a ne socijalnu politiku, ali nisam socijalno neodgovoran jer je program zbrinjavanja za sve suvišne zaposlenike u zadrugama Negoslavci i Jankovci napravljen prema najvišim standardima, i uz poštovanje svih važećih propisa u Hrvatskoj, uključujući i Zakon o radu', izjavio je Matijević nedavno za Hinu oko najave otkaza dodajući kako mu je namjera da 'zadruge posluju uspješno, profitabilno i prema europskim standardima' jer nije dao 15 milijuna eura kako bi bilo što upropastio.

'Prema tim standardima vrijedi omjer 'jedan čovjek – jedan hektar', a ja sam u dvije zadruge ostavio 28 radnika, više nego što realno treba, ali ću osigurati da radimo dobro i pozitivno poslujemo', prenijela je nedavno Hina.

S prvotno ponuđenim programom zbrinjavanja viška radnika u ove dvije poljoprivredne zadruge nije se suglasio Sindikat PPDIV-a koji je s radnicima potom Matijeviću i njegovu odvjetničkom uredu u Zagrebu proslijedio svojih sedam novih točaka. Na predloženo povećanje otpremnine za 1500 kuna po godini staža, posebne uvjete za socijalno ugrožene radnike, isplatu bruto plaće za pripadajući otkazni rok kao i prestanak Ugovora o radi s početkom ožujka, ali pod istim uvjetima da se raskine ugovor za još pet radnika koji su to sami zatražili te da se na isti način postupi i s radnicima PZ Negoslavci, pristali su novi vlasnici. Sindikat PPDIV-a svoje je priopćenje zaključio željom da 'gospodin Matijević uspješno posluje, izradi razvojne programe uz novo zapošljavanje i daljnja ulaganja u Hrvatskoj'.

'Ne smatramo ovo ucjenom. Drago nam je da smo pronašli zajednički jezik i što smo se dogovorili. Nadamo se uspješnom daljnjem poslovanju', kratko je porukom za tportal odgovorila Lana Matijević.

Otmica sina Bojana

Matijeviću su prije 15 godina oteli mlađeg sina Bojana. Otmičari su ga navodili kamo da vozi kako bi im predao gotovo milijun tadašnjih njemačkih maraka otkupnine. Među njima je bilo i policajaca, ispričao je jednom dnevnom listu. Upravo zbog toga u ovoj tvrtki i danas imaju pojačano osiguranje.