O POBJEDAMA, PORAZIMA I TRAGEDIJAMA

Hasanbegović vrhu SPC-a: U Pakrac donosim poruke mira

23.02.2016 u 20:45

  • +12

Ministar Hasanbegović na sahranjivanju zemnih ostataka četvorice Episkopa pakračkih

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/ PIXSELL

Bionic
Reading

U Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu u utorak je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, okružen s desetak episkopa i brojnim svećenicima, predvodio molitvu za mučenike tijekom koje su u kripte crkve vraćeni zemni ostaci četvorice tamošnjih episkopa, a kao posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Pakracu je bio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji se ponovno našao u centru pažnje nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj govori da je poraz 1945. najveća nacionalna tragedija

'Mir, poštovanje i tolerancija trebaju biti temelj života u našoj zajedničkoj i jedinoj domovini Hrvatskoj', kazao je Hasanbegović, čije riječi prenosi N1 televizija, te dodao da je 'za njega jedina istinska pobjeda u 20. stoljeću u kojem se prepoznaje cijeli hrvatski narod pobjeda u Domovinskom ratu'.

Hasanbegović je s vrhom SPC-a obišao barokni kompleks kojeg uz crkvu još čini Episkopski dom te izjavio da se radi o značajnoj sakralnoj baštini Republike Hrvatske, čiju će obnovu Hrvatska i dalje financirati u granicama svojih mogućnosti.

Zemni ostaci slavonskih episkopa Emilijana, Kirila, Nikifora i Sofronija zbrinuti su prije nekoliko godina, budući je crkva pretrpjela ratna oštećenja. Pored toga, jedan od grobova, u kojem su se nalazile kosti episkopa Emilijana, bio je miniran što domaćini neslužbeno smatraju pokušajem pljačke crkvenih vrijednosti.

'Vraćaju se elementi nekih smutnih vremena'

Patrijarh Irinej nad grobom četvorice episkopa kazao je da molitve upućuje stotinama i stotinama mučenika koji su ovdje stradali samo zato jer su Srbi pravoslavne vjere, te pozvao sve ljude a posebno kršćane da nikada više ne dižu ruke jedni na druge. Srpski patrijarh je kazao da čuje da se vraćaju elementi 'nekih smutnih vremena' za koje je vjerovao da su zauvijek prošla, te pozvao na ljubav među ljudima i narodima. Svečanosti su bili prisutni i brojni politički predstavnici iz Hrvatske i Srbije.

Episkopska Crkva sv. Trojice, prostrana je jednobrodna građevina izgrađena 1768. Nakon požara 1896. obnovljena je prema nacrtima Hermana Bollea u duhu eklekticizma, kao i Episkopski dom prvotno izgrađen 1732. godine. Ministarstvo kulture RH sudjeluje u obnovi crkve od 2001. i do sada je uložilo 4,45 milijuna kuna. Obnova obuhvaća konstruktivnu i građevinsku sanacije crkve i tornja te konzervatorske i restauratorske radove na kamenu, kao i postavu mozaik pločica čija je priprema u tijeku.  U obnovi Dvora, samostojeće građevine s dvorištem između tri krila, Ministarstvo sudjeluje od 2002. s iznosom 4,8 milijuna kuna.

Domaćin, slavonski episkop Jovan, pokazujući tijek obnove Dvora, ponovo je zahvalio Varaždincu Ivanu Hitiju, koji je kao pomoćnik zapovjednika Operativne zone Bjelovar 1992. spasio velik dio ovdašnje vrijedne biblioteke s knjigama iz 15. stoljeća. Nakon što je ušao u Pakrac, Hiti je vidio oštećenu Crkvu i Dvor, a knjižno i umjetničko blago razbacano po dvorištu te ga pokupio i dostavio Mitropoliji u Zagreb, gdje se danas čuva do obnove Dvora, kazao je episkop Jovan. Patrijarh Irinej odlikovao je Hitija ordenom Svetog cara Konstantina 2013. godine.

Patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda posjetili su u utorak i Jasenovac.

O pobjedama, porazima i tragedijama

Hasanbegović se ponovno našao u centru pažnje nakon što je jučer na Facebooku na stranici 'Hrvatska sramota u Ministarstvu kulture' objavljen njegov govor iz kolovoza 2012. godine s pogreba odvjetnika i brigadira Hrvatske vojske Mirsada Bakšića, a Hasanbegović je tada istaknuo da je poraz 1945. najveća nacionalna tragedija: 'Rahmetli Mirsad pripadao je onom hrvatskom naraštaju koji je dječačkim očima vidio i doživio našu najveću nacionalnu tragediju i poraz iz 1945. godine. Za njegov poratni naraštaj ulazak u javni život značio je odabir između priklanjanja jugokomunizmu i njegovim lažnim protuhrvatskim i protuislamskim vrjednotama ulaskom u krug privilegirane kaste, ili s druge strane, ostajanja svojim, ali izvan kaste jugokomunističkih pomazanika'.

Hasanbegovića su o tim riječima željeli danas pitati novinari, no ministar nije želio razgovarati, a za Jutarnji list je kazao da je riječ bila o govoru na pogrebu koji je bio javan i da nema potrebe pojašnjavati riječi koje je izgovorio tada: 'Mirsad Bakšić je bio moj prijatelj. I sve ono što sam rekao je na tragu mojih dosadašnjih izjava. A to je da je jedina istinska pobjeda u kojoj se prepoznao cijeli hrvatski narod ona ostvarena u Domovinskom ratu. Na temeljima te pobjede počiva moderna hrvatska država'.

Upitan zbog čega je 'naša najveća nacionalna tragedija' poraz iz 1945. godine, ministar kulture kratko je odgovorio da tada nisu svi uživali u pobjedi: 'Onaj naraštaj koji je završio u jamama i tenkovskim rovovima i njihovi potomci sigurno nisu mogli uživati u plodovima pobjede'.

Pupovac i Hasanbegović 'izmijenili poglede' u Pakracu

Premda su i Hasanbegović i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, inače i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje izdaje tjednik Novosti, koje su već ranije razotkrile neke ministrove radove i statove o ustaštvu iz, kako njegovi zagovornici vole istaknuti, mladosti, obojica bili u Pakracu, mediji javljaju da razgovora nije bilo. Naime, kako je javio dnevnik.hr, na pitanje jesu li se izbjegavali, Hasanabegović je rekao: 'Ma ne razgovarali smo i jučer i prekjučer i sutra ćemo', a Pupovac je poručio: 'Moja obveza je da razgovaram s kim je nužno, s kim mogu postići nešto što je u interesu za državu ... Ovo mjesto nije mjesto za prepirke i ignoranciju'.