Hrvatska SVINJSKA GRIPA

U Splitu 12 novih slučajeva, dvoje u težem stanju

Nakon prve hrvatske žrtve nove gripe, 61-godišnjeg Splićanina Luke Matovca koji je u subotu preminuo u splitskom KBC-u, 12 novih slučajeva na koje se sumnja da su zaraženi virusom (H1N1) prijavljeno je tijekom vikenda Zavodu za javno zdravstvo županije Splitsko-dalmatinske čime se broj prijavljenih popeo na 266 osoba - rekla je dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološke službe

Budući da je riječ o pandemijskoj gripi, iz dana u dan očekuje se porast broja zaraženih. Od petka, kada je u splitskom KBC-u zbog gripe bilo hospitalizirano 11 pacijenata, na Odjel za infektivne bolesti pristigle su četiri nove oboljele osobe od kojih dvoje s težom kliničkom slikom, piše Jutarnji list

Oboljele 1.104 osobe

Stožer za praćenje pojavnosti pandemijske gripe razmatrao je danas aktualnu situaciju oko pandemije nove gripe (H1N1) ustvrdivši da su u Hrvatskoj dosad zabilježene 1.104 oboljele osobe, no da nema bitnih odstupanja u pojavnosti pandemijske gripe od onih kod sezonske gripe. Kod 313 oboljelih zaraza virusom tipa A (H1N1) laboratorijski je potvrđena, a veća incidencija bilježi se u Zagrebu i Splitu, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. U Europi ima oko 64.000 oboljelih, a dosad je zabilježeno 280 smrtnih ishoda bolesti. Iz Stožera poručuju da će u idućih nekoliko dana biti distribuirano dodatnih 50.000 doza antivirusnih lijekova u ordinacije opće/obiteljske medicine razmjerno broju osiguranika.

Naime, kod jednog 20-godišnjaka, te noćas primljenog 45-godišnjaka dijagnosticirana je obostrana upala pluća, no njihovo je stanje stabilno i izvan su životne opasnosti, potvrdio nam je dr. Nikola Bradarić, voditelj Odjela za zarazne bolesti.

Kako je pet pacijenata koji su se dobro oporavili otpušteno na kućnu njegu, trenutačno na Odjelu leži desetak pacijenata.

- Što se pak tiče 35-godišnjeg pacijenta koji je prošlog tjedna sa sumnjom na novu gripu i upalom pluća stigao iz splitskog Okružnog zatvora, laboratorijski nalazi su pokazali da straha od širenja gripe u zatvoru, bar za sada nema, jer bolesnik nije zaražen virusom H1N1 - dodaje Bradarić.

U našu ambulantu, nastavlja, svakim danom pristiže sve više osoba sa sumnjom na novu gripu.

Zahtjev obitelji prve žrtve gripe da se ne obavi obdukcija nad preminulim 61-godišnjakom, dr . Bradarić komentira kako obdukcija u tom slučaju nije ni nužna jer je vrlo izvjesno da je zatajenje rada organa kod nesretnog pacijenta bilo uzrokovano novom gripom.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još