NAKON STEČAJA

Bivša Manolićeva i Mesićeva stranka bit će ugašena

18.02.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak je zatvorio stečaj bivše političke stranke Stjepana Mesića i Josipa Manolića, Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), koja će nakon pravomoćnosti rješenja biti izbrisana iz registra političkih stranaka.

Rješenje Trgovačkog suda o otvaranju i zatvaranju stečaja uslijedilo je nakon sudskog oglasa u prosincu prošle godine u kojem su pozvani ovlašteni zastupnici HND-a da u skraćenom stečajnom postupku predaju popis imovine i obveza te stranke kojoj je bio evidentiran dug od 59.321 kune.

U oglasu Trgovačkog suda pozvani su i vjerovnici HND-a da u roku od 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka te predujme novac za namirenje troškova stečajnog postupka. No, vjerovnici ni zastupnici HND-a to nisu učinili pa je sud ustanovio da je stranka nesposobna za plaćanje.

Hrvatske nezavisne demokrate su 1994. osnovali HDZ-ovi disidenti - bivši premijer i šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić nakon sukoba s konzervativnom strujom u toj stranci koju je predvodio ministar obrane Gojko Šušak.

Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo.
Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.