MINISTAR RAZDORA

Turbulencije unutar Islamske zajednice zbog Hasanbegovića

18.02.2016 u 19:45

Bionic
Reading

Imenovanje Zlatka Hasanbegovića, člana Islamske zajednice u Hrvatskoj (IZ) izazvalo je brojne turbulencije unutar male muslimanske zajednice u Hrvatskoj. Osporavani ministar s oduševljenjem je dočekan među većinom članstva pa je čak imam zagrebačke džamije Aziz ef. Alili stao u njegovu obranu. Međutim, zdušna podrška iz redova Islamske zajednice nije se svima svidjela

Sead Alić, osnivač Centra za filozofiju medija i mediološka istraživanja i pročelnik studija Novinarstvo na Sveučilištu Sjever (Koprivnica/Varaždin) poslao je u srijedu otvoreno pismo Islamskoj zajednici u kojoj je iskazao nezadovoljstvo političkim svrstavanjem.

'Budući da se ne slažem s političkom ulogom koju je jedna politička fotelja donijela Islamskoj zajednici; budući da ne želim biti pokriće za prevrtljive političke izjave osobe koja je lukavo izabrana da uništi jedini svijetli primjer integriranja islama u Europi – molim vas da me izbrišete sa svojih popisa. Islam koji nam se nudi ovih dana ne može biti moj islam. Ne želim biti cvijeće hrvatskog naroda. Sasvim sam zadovoljan time da dijelim sudbinu, probleme, sreće i nesreće s ostalim hrvatskim građanima – kao građanin', napisao je u otvorenom pismu IZ-u Alić.

Alića smo zamolili da nam dodatno obrazloži motive svoga istupa, a u međuvremenu se IZ ogradio od Hasanbegovića priopćenjem koje je potpisao zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović. Alić nam je u mailu napisao da je svojom porukom želio upozoriti Islamsku zajednicu na opasnost nekritičkog poistovjećivanja vjerske zajednice s jednom političkom opcijom.

'Tako bih postupio da je u pitanju bilo koja osoba, odnosno bilo koja druga politička opcija. Možda je moja reakcija bila nepotrebna jer se Islamska zajednica ogradila od neprihvatljivih izjava. No kao član uredništva Minbera i suradnik na projektu obilježavanja stogodišnjice priznanja islama u Hrvatskoj, nisam se i ne mogu se zamisliti u projektima koji bi (pojednostavljeno rečeno) bili politički obojeni', poručio je Alić.