GEOPOLITIKA POD MIŠKOM

Hasanbegović danas čita o Hrvatima u četničkom pokretu

17.02.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Na današnju sjednicu Vlade, a potom i preko Markova trga na sjednicu saborskog Odbora za ratne veterane ministar kulture Zlatko Hasanbegović stigao je noseći pod rukom časopis Geopolitiku golicajući opet maštu medija svojim recentnim odabirom štampe za pod mišku. Ili je to neka druga vrsta 'modnog dodatka'?

Prošloga je četvrtka ministar Hasanbegović stigao na sjednicu Vlade noseći pod rukom srpski časopis NIN, a danas je pod mišku odlučio uzeti časopis Geopolitika, i to broj čija su tema 'Hrvati u četničkom pokretu tokom Drugog svetskog rata'.

U broju časopisa NIN, koji je Hasanbegović donio na prošlu sjednicu Vlade, kazavši da ga čita od ranog djetinjstva, a čiju naslovnicu i sadržaj ovdje vidite, o Hasanbegoviću je pisao književnik i novinar Ante Tomić, čiji tekst također ovdje možete pročitati.

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović redovni čitalac NIN-aMinistar kulture Zlatko Hasanbegović u Banske dvore...

Posted by NIN on Thursday, 11 February 2016



Kako (ni)je ministar objasnio svoje stavove?

Podsjetimo, tjednik Novosti objavio je prošloga tjedna presnimke Hasanebegovićevih tekstova iz mjesečnika 'Nezavisna Država Hrvatska' iz 1996. godine u kojem je pisao u studentskim danima, kao i fotografiju na kojoj je snimljen s ustaškom kapom, a Hasanbegović je već danima u središtu zanimanja javnosti, ne samo hrvatske, nego i svjetske, zbog niza svojih istupa pa tako i onoga u obranu imama Huseina efendije Đoze koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio u zloglasnoj Handžar diviziji, o čemu je ministar govorio 2013. u intervjuu za bosanski list Oslobođenje.

Hasanbegović je prošloga četvrtka dao izjavu za medije nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima, doduše bez mogućnosti postavljanja novinarskih pitanja pa su ga novinari slijedili Markovim trgom u pokušaju da dođu do objašnjenja koja su izostala. Hasanbegović je za po objavi fotografije njega s kapom na glavi ustvrdio da je riječ o podvali premda su i drugi mediji provjerili fotografiju i ustvrdili da nije bilo nikakvih intervencija, a što se tiče tekstova u kojima veliča ustaštvo i zagovara granice Hrvatske do Drine, kao i činjenici da je naveden u impresummu ustaškog časopisa NDH Hasanbegović je na prošloga četvrtka ustvrdio da 'nikada ni na koji način nije bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima - ustaškog ili komunističkog', a sve je, osudivši zločine ustaškog režima, bez očitovanja o samom režimu, opet nazvao političkom manipulacijom.

Premda je ustvrdio da je 'sve ostale detalje spreman svima zainteresiranim objašnjavati u mirnom ozračju i intelektualnoj raspravi', novinari mu nisu mogli postavljati pitanja. Ipak, nisu se dali te su potrčali (a cijela će situacija ostati upamćena i po nezgodi za snimatelja, a i ministra) za Hasanbegovićem tražeći ga objašnjenje činjenice da se njegovo ime nalazi u impresumu časopisa NDH kojeg je izdavao Hrvatski oslobodilački pokret, a on je kazao da to ne znači da je on bio član HOP-a niti da je njegovom voljom došlo do toga. 'Prelistajte sve brojeve toga časopisa pa pokušajte naći bilo kakvu moju suradnju', kazao je Hasanbegović.

Upitan za tekst u kojem govori o ustašama kao herojima, mučenicima i šehidima koji je potpisan njegovim imenom i prezimenom, ministar koji antifašizam smatra floskulom nije bio voljan dalje išta objašnjavati te je samo poručio – 'pročitajte tekst u cjelini', a sada se objašnjenje čeka i oko ministrova recentna odabira štampe za pod mišku ili je to neka druga vrsta 'modnog dodatka' ...