KAMO NAKON VLASTI?

Mesiću mirovina, auto i ured na Šalati

01.11.2009 u 21:02

Bionic
Reading

U veljači sljedeće godine sadašnjem predsjedniku Republike Hrvatske ističe predsjednički mandat, a kako doznaje Jutarnji List, Stjepan Mesić uživat će u podosta post-predsjedničkih povlastica

Kod usvajanja Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti iz 2004. godine, Vlada je predviđala da bi troškovi mogli iznositi oko 500.000 kuna. No, gruba računica pokazuje da će taj iznos sigurno biti veći.

Samo troškovi Mesićeva ureda i zaposlenih godišnje bi mogli iznositi oko 600 tisuća kuna. No, Mesić kao bivši predsjednik ima pravo i na mirovinu koja iznosi 90 posto njegove sadašnje plaće, što znači da će njegova mirovina biti oko 20 tisuća kuna.

Računajući i njegovu mirovinu, dakle, Mesić će državu godišnje stajati oko 800 tisuća kuna. Premijerka Kosor, kako doznajemo, u petak je zadužila resornog ministra da u proračunu za iduću godinu osigura potreban novac.

Kako saznaje Jutarnji list, Mesić je prije nekoliko dana preseljenje u novi ured u Grškovićevoj ulici na zagrebačkoj Šalati dogovorio s premijerkom Jadrankom Kosor, koja je u petak i članove Vlade izvijestila o njihovu dogovoru. Mesić po zakonu ima pravo na poseban ured i službeni auto, koje može trajno koristiti, kao i na dva službenika, vozača i osiguranje. Dakle, u svom uredu, kao bivši predsjednik, imat će četiri zaposlena na trošak države.