PAHOR BRANI KOLEGICU

Kosor nije znala da će izjava biti objavljena

01.11.2009 u 13:02

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je u nedjelju uvjerenje da su hrvatski mediji bez znanja premijerke Jadranke Kosor objavili hrvatsku jednostranu izjavu o neprejudiciranju kojom bi se, uz švedsko i američko svjedočenje, jamčilo da ništa u arbitražnom sporazumu ne može biti shvaćeno kao hrvatski pristanak na slovenski zahtjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem

Pahor je u razgovoru koji je s njim u nedjelju objavio vodeći slovenski list Delo rekao da mu nije jasno kako se u nacrtu sporazuma o arbitraži što su ga prošli tjedan objavili hrvatski mediji našao i spomenuti dokument kao prateća izjava prilikom potpisivanja te da vjeruje da iza toga ne stoji hrvatska premijerka.

'Želim vjerovati da je to objavljeno bez njezina znanja ili instrukcija i da to nije izjava hrvatske Vlade jer se na zadnjem sastanku u Zagrebu s hrvatskom premijerkom nisam tako dogovorio, a s njom nemam nikakvih loših iskustava', rekao je Pahor.

Ponovivši da arbitražni sporazum neće potpisati ako švedsko predsjedništvo pristane da se spomenuta jednostrana izjava uvrsti kao dokument prilikom potpisivanja arbitraže, Pahor je rekao da bi takva izjava potpuno promijenila ono što je bilo dogovoreno.

'No, ako se radi o nesporazumu koji je nastao u Hrvatskoj, a osobno mislim da je tako, onda mislim da se stvar može brzo i na odgovarajući način riješiti', rekao je Pahor za Delo.

Pahor je rekao da je švedskog premijera Frederika Reinfeldta upozorio da je za Sloveniju jednostrana izjava prilikom potpisivanja 'neprihvatljiva' te da je za Sloveniju od izuzetne važnosti da će Švedska na tu slovensku primjedbu odgovoriti.

'Manje je važno što će napraviti Amerikanci, iako su i oni bili vrlo korisni u pregovorima dviju vlada, ali Švedska djeluje kao svjedok u cijelom sporazumu o arbitraži, a to sa SAD-om nije slučaj', rekao je Pahor.

Kad bi Slovenija pristala na jednostranu izjavu, onda bi se, tvrdi Pahor, izmijenilo ono što je u pregovorima Zagreba i Ljubljane bilo dogovoreno kao osnovno i što je za Sloveniju najvažnije, a to je članak 3b koji govori o zadaći arbitraže da nađe spoj (vezu) slovenskog mora s međunarodnim vodama jer bi jednostrana izjava dobila jednaku težinu kao spomenuti članak, pojasnio je Pahor.