PUPOVAC PREDSJEDNICI:

Pozdravljaju me sa 'Za dom spremni' i viču da sam četnik

13.02.2016 u 08:27

Bionic
Reading

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poznati saborski zastupnik, prije nekoliko dana poslao je pismo predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na rastuću atmosferu netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj

Kako piše Jutarnji list, prilično dramatičnim tajnim dopisom na nešto manje od četiri stranice, Pupovac je nabrojao slučajeve prijetnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja. Od toga nije pošteđen ni ovaj dugogodišnji zastupnik, koji je o vlastitom iskustvu obavijestio Grabar-Kitarović. Isto to pismo dobili su i premijer Tihomir Orešković te Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora, a kako kaže sam Pupovac, o njemu su obaviješteni Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Predstavnici manjina još u svibnju su upozoravali na porast ksenofobije.

'Navest ću primjer vlastitog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posljedice atmosfere netolerancije i poruka mržnje u intenzitetu i u sadržaju na koji ih nisam iskušavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992. Naime, u svega sedam dana u središtu Zagreba doživio sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, susjedi, studenti i suradnici koji su se zatekli u mojem društvu ili mojoj blizini, da meni nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili izvikuju ‘Pupovac, četniče, idi u Srbiju!’, piše Pupavac.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.