VIJEĆE ZA GRAĐANSKI NADZOR

Ostojić najavio prvi potez koji će povući već sljedeći tjedan

12.02.2016 u 13:33

Bionic
Reading

Netom nakon što je izabran, Ranko Ostojić sazvao je i prvu sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kako bi se s članovima odbora dogovorio kako će raditi. Sjednica je, kao što je uobičajeno, bila zatvorena za javnost, no Ostojić je nakon završetka najavio prve poteze odbora

Ostojić je nakon sjednice novinarima kazao kako su se danas dogovorili kako će funkcionirati odbor i koje su obveze članova oko čuvanja podataka.

'Ono što je važno reći, a to je da smo odmah zatražili od tajnice Odbora da za sljedeću sjednicu koja će biti u četvrtak pripremi raspisivanje natječaja za izbor članova Vijeća za građanski nadzor koji smatramo da je vrlo bitan u segmentu građanskog nadzora nad sigurnosnim sustavom. Također dogovorili smo se da ćemo biti spremni za četvrtak temeljem dnevnog reda razgovarati o svim ostalim točkama koje se tiču interesa članova odbora. O detaljima više ne bih', rekao je Ostojić.

Upitan hoće li se razgovarati o SOA-i, Ostojić je kazao: 'Držim se onoga kako smo se dogovorili. Uvijek su naše teme vezane uz nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, ali ja ne bih htio prejudicirati prije nego što Odbor u četvrtak raspravi.'

Hoće li tema biti Lozančić? 'Što se tiče inicijative za smjenu čelnika sigurnosne službe prije isteka mandata koji bi bio polovicom 10. mjeseca ove godine, inicijatori, to znači oni koji odlučuju i supotpisuju imenovanje mogu zatražiti mišljenje Hrvatskog sabora odnosno nadležnog odbora, to je odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i to ne moraju napraviti. A hoće li Odbor o tome razgovarati, to ćete znati nakon četvrtka', rekao je Ostojić.

Podsjetimo, raspisivanje natječaja za vijeće za građanski nadzor prije neki dan je zatražio i klub zastupnika HSLS/BUZ, no tada su HNS i SDP rekli da će to napraviti kada se izabere predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.