UTJECAJAN KONZERVATIVAC

Stjepo Bartulica postaje savjetnik premijera Oreškovića?

12.02.2016 u 18:52

Bionic
Reading

Utjecajni hrvatski konzervativac Stjepo Bartulica uskoro bi trebao biti imenovan posebnim savjetnikom za vanjsku politiku premijera Tihomira Oreškovića, doznaje tportal iz krugova bliskih HDZ-u. Bartulica u petak nije mogao potvrditi, ali ni demantirati tu informaciju. 'Nisam još ništa potpisao, ali to jest realna mogućnost', kazao je Bartulica za tportal. Tim povodom, kaže, već je obavio nekoliko razgovora, a sastao se i s premijerom Oreškovićem

Stephen Nikola Bartulica, kako glasi puno ime tog bivšeg povjerenika za vjerske zajednice u Uredu predsjednika Ive Josipovića, odrastao je u obitelji hrvatskih iseljenika u SAD-u, gdje je završio diplomski studij politologije. U Hrvatsku se seli 1992., a posao nalazi u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je od 1993. do 2005. prošao put od stručnog suradnika do voditelja Odjela za NATO. Pune dvije godine u ministarstvu na Zrinjevcu surađivao je sa Zoranom Milanovićem, koji mu je bio neposredno nadređen. Ta suradnja bila je vrlo dobra, ocijenio je Bartulica jednom prilikom, opisujući je kao pozitivno iskustvo. Na suradnju s Josipovićem Bartulica je ponosan, jer su 'bez obzira na različite svjetonazore neke stvari dobro radili'.

'Bio sam u hrvatskoj diplomaciji 12 godina. Nisam početnik', odgovorio je Bartulica na pitanje tportala kako to da će premijera savjetovati o vanjskoj politici. Bartulica je, naime, hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao član crkvene organizacije Opus Dei, predvodnik hrvatskih konzervativaca i pristaša referenduma o braku u organizaciji Željke Markić i njezine udruge U ime obitelji.

Titulu magistra filozofije Bartulica je stekao na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, a doktorirao je filozofiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu disertacijom 'Kršćanski korijeni Europe u filozofiji kulture Christophera Dawsona'. Zaposlen je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na kojem predaje Uvod u filozofiju i Uvod u političku filozofiju.

Ako postane posebni savjetnik premijera Oreškovića, na HKS-u nastavio bi raditi kao honorarac, dok bi raskinuo suradnju s Večernjim listom u kojem od lipnja 2015. redovito objavljuje kolumne. U prvoj kolumni naslovljenoj 'Ne znače mnogo sloboda govora ili privatno vlasništvo ako nemamo pravo biti rođeni' Bartulica se pita kako je moguće da zakon iz 1978., koji regulira pobačaj, 'može osigurati pravo na pobačaj tijekom prvih 12 tjedana, a nakon toga tretira isti čin kao teško kazneno djelo'.

'Što se tako bitno mijenja kod djeteta nakon dvanaestog tjedna života? Još nisam čuo koherentan odgovor koji je u skladu sa zdravim razumom i modernom medicinom. Možda je to i razlog zašto Ustavni sud već gotovo 25 godina drži u ladici zahtjev o utvrđivanju ustavnosti ovog zakona. Samo slobodno nagađam', napisao je Bartulica.

Bartulica je osnivač i predsjednik Centra za obnovu kulture, u čijem upravnom odboru sjedi i Dubravka Hrabar, dekanica zagrebačkog Pravnog fakulteta bliska udruzi U ime obitelji, poznata po medijskim istupima u kojima je žestoko zagovarala ustavnu definiciju braka kao zajednice žene i muškarca. Na internetskim stranicama Centra za obnovu kulture Bartulica objavljuje kolumnu 'Konzervativni kutak', a u posljednjoj kritizira 'histerične reakcije na imenovanje Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture'. Pozivajući se na knjigu 'Zarobljeni um' poljskog pisca i nobelovca Czeslawa Milosza, Bartulica piše da Miloszeva osuda servilnog intelektualca i dalje pogađa bit stvari: 'Njegova je glavna karakteristika strah da misli svojom glavom.'