BURIĆ PROZIVA

Energo i dalje potkrada građane Rijeke

11.02.2016 u 15:52

Bionic
Reading

HDZ-ov riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić optužio je u četvrtak riječku tvrtku Energo za proizvodnju i distribuciju toplinske energije i plina da i dalje potkrada građane, ističući kako HDZ ima indicije da su Riječani u više godina oštećeni za više od 14 milijuna kuna, a za što odgovornim drži 'SDP-ov lobi u Rijeci'

'Želimo danas iznijeti indicije da su građani Rijeke u više godina protupravno oštećeni za najmanje 14 milijuna kuna, te ovim putem pozivamo Državno odvjetništvo i policiju da odmah pokrenu istragu i istraže naše indicije", rekao je Burić. Ustvrdio je da je tvrtka Ri-Stan protupravno naplaćivala opskrbnu maržu putem Energa i time barem od 2009. do danas građane Rijeke oštetila za više od 14 milijuna kuna.

Energo je tvrtka u kojoj Grad Rijeka ima više od 50 posto udjela, a ostali su suvlasnici talijanska tvrtka Hera, Croplin i još tri lokalne jedinice. Ri-Stan je trgovačko društvo koje pruža usluge objedinjene naplate troškova stanovanja temeljem ugovora s Gradom Rijekom i njenim komunalnim društvima.

 
Nemamo se kome obratiti osim Državnom odvjetništvu i policiji da utvrdi činjenice i indicije koje smo ovdje iznijeli i tako spriječimo daljnju pljačku građana Rijeke, koji se sumanuto oštećuju od strane SDP-ovog lobija u Gradu Rijeci,“ zaključio je Burić.

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje da su Riječani oštećeni Burić je pokazao grafikon o strukturi cijenu plina, kazavši da je "jedna cijena koju dobivaju građani iz kotlovnica, a druga koja dolazi putem tarifne skupine 2 - kućanstva". "Kotlovnicama se putem centralnog sustava griju radijatori i topla voda, a druga tarifna grupa su kućanstva koja imaju plinske bojlere i griju se ili imaju toplu vodu putem plinskog bojlera", rekao je.

Burić je kazao i da je opskrbna marža Energa od siječnja do kraja ožujka iznosila 13 kuna po megavatu i za kućanstva i kotlovnice, a da je od travnja 2015. povećana na 14,9 kuna po megavatu. "Ta opskrbna marža služi Energu da upravo oni šalju račune korinicima svojih usluga“, istaknuo je i dodao da je u Rijeci objedinjena naplata te da Ri-stan svim korisnicima, njih oko 10.000, šalje račune i to naplaćuje Energu.

Iznio je i mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije iz 2009. po kojemu Ri-Stan ne može obavljati tu djelatnost, jer nije registiran kao kupac toplinske energije, te je Energo upozoren da mora dobivati novac od korisnika usluga na svoj žiro račun, a ne na žiro račun Ri-Stana.