POMOĆNICI I ZAMJENICI MINISTARA

HDZ-u najvažniji domoljubni kriterij, Most se pita što je to?

11.02.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Razgovori s kandidatima za zamjenike i pomoćnike ministara kreću danas i odluka će biti brzo poznata, najavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević iz redova HDZ koji je kazao i da se domoljubni kriteriji prilikom izbora zamjenika i pomoćnika ministara podrazumijevaju, dok je ministar gospodarstva iz redova Mosta Tomislav Panenić kazao da je najvažniji kriterij stručnost, a da s domoljubnim kriterijima nije upoznat

Ponukan novinarskim pitanjem uoči sjednice Vlade o kriterijima za odabir prvih suradnika čija se imena čekaju danima, Kuščević je pobrojao: 'Stručnost, iskustvo, poštenje i spremnost za rad'. Novinari su ga podsjetili i na 'domoljublje' o kojemu neprestano govori njegov stranački kolega Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, Kuščević je odvratio da se to podrazumijeva.

No, u Mostu, sudeći prema riječima ministra gospodarstva i Kuščevićeva kolege u Vladi, malo drugačija priča. Naime, Panenić je novinarima kazao da nije upoznat s domoljubnim kriterijem koji bi se spominjalo za izbor zamjenika i pomoćnika ministara. Njemu je najvažniji kriterij po kojem će birati pomoćnike njihova stručnost – 'da krenemo raditi', rekao je Panenić dodavši da ne zna iz koje stranke će biti pomoćnici u njegovom resoru te da će Most večeras imati sastanak vezano uz biranje pomoćnika i zamjenika.

Panenić, koji se ovoga tjedna nije pojavio niti poslao koga iz Ministarstva na sjednicu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, odbacio je nagađanja da su ministarstva blokirana. 'Dođite kod mene i vidjet ćete. Nisu blokirana, radimo i pokušavamo najbolje, ovo će biti brzo riješeno'.

Panenić kaže da nije upoznat On s detaljima razgovora na Vijeću za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta nije upoznat, kako je kazao, jer je sinoć do kasno bio na sastanku, a ono je, podsjetimo, dogovorilo kvote za zamjenike i pomoćnike ministara, a sada kreću razgovori ministara i kandidata i sve će biti gotovo za nekoliko dana, barem su tako izvijestili nakon sastanka Vijeća koordinatori Ivan Kovačić iz Mosta te Milijan Brkić iz HDZ-a.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pozdravio je uvođenje intervjua na temelju kojih će ministri odabirati svoje najbliže suradnike te je istaknuo da se ekipiranje svih ministarstava očekuje idući tjedan, a sa svim potencijalnim kandidatima obavit će se razgovor prije odabira najkvalitetnijeg rješenja, kazao je Šustar novinarima nakon sjednice Vlade: 'To je novi model koji je primijenio premijer Orešković i vjerujem da će to biti brzo riješeno'.