BULJEVIĆ U BRUXELLESU

Britanski ministar obrane hvali Hrvatsku

11.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tijekom dvodnevnog sastanka ministara obrana zemalja članica NATO-a, koji se održava do petka u Bruxellesu, ministar obrane Josip Buljević sastao se s britanskim ministrom obrane Velike Britanije Michaelom Fallonom, priopćio je MORH

Tijekom sastanka ministri su raspravljali o trenutnoj obrambenoj suradnji dviju država koju su obostrano ocijenili dobrom i sadržajnom s posebnim naglaskom na bilateralnim projektima kao i suradnji u okviru NATO-a i EU

Poseban naglasak tijekom sastanka stavljen je i na pitanja vezana uz aktualne globalne ali i regionalne sigurnosne izazove.

Ministar Buljević je tijekom razgovora istaknuo strateške smjernice hrvatske obrambene politike te ukazao na sigurnosne izazove u hrvatskom susjedstvu, kao i na granicama NATO saveza odnosno Europske unije.

Pritom je posebno naglasio zajedničke interese Republike Hrvatske i Velike Britanije u području obrane i sigurnosti, primarno u kontekstu ojačavanja NATO-a i europskih sposobnosti odgovora na aktualne krize i prijetnje.

Ministar Fallon je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem obrambene suradnje te iskazao očekivanje i potrebu daljnjeg proširenja suradnje kroz skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji na području obrane između dviju zemalja.

Među ostalim, pozitivnim je ocijenio i hrvatski angažman u kontekstu euroatlantske integracije jugoistočne Europe te prijenos hrvatskih iskustava u jačanju institucionalnih kapaciteta država aspirantica.