MINISTAR HASANBEGOVIĆ

'Ustaški zločini su najveće posrnuće hrvatskog naroda, moja savjest je čista'

11.02.2016 u 15:29

Bionic
Reading

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović obratio se javnosti nakon sjednice Vlade, ali nakon svojeg kratkog očitovanja vezano uz dokaze iz tjednika Novosti, uz naglasak da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza te da je njegova savjest čista, a sve nazvao političkom manipulacijom, novinarima nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja u potrazi za objašnjenjem ministrovih tekstova u kojima piše o ustašama kao o 'herojima, mučenicima i šehidima' i zagovara granice Hrvatske do Drine te zašto je baš naglasio poraz ustaških snaga. Ipak, novinari su potrčali za Hasanbegovićem te pokušali dobiti jasne odgovore, ali neuspješno, ministar je čak i pored snimatelja koji je pao, samo produžio dalje

'U vezi jučer objavljene fotografije, sve što sam imao reći sam rekao i nemam što dodati i oduzeti. O ostalome načelno: Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima - ustaškog ili komunističkog. Dapače, u svojim javnim istupima i u radovima sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i da predstavljaju najveće moralno posrnuće hrvatskog naroda, čija sjena i zloduh do danas stoje nad hrvatskim narodom', istaknuo je Hasanbegović u svojem obraćanju javnosti podcrtavši da je to 'njegovo ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište'.

'Protivnik sam svakog totalitarizma i pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma i antikomunizma i antitotalitarizma te je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnim principima', naglasio je ministar, koji se obratio novinarima po završetku treće redovne sjednice Vlade istaknuvši da mu je 'savjest čista u svakom pogledu - ljudskom, političkom i moralnom'.

'Koristiti selektivno, potpuno periferno, izjave iz mog mladenačkog razdoblja, prije 20 godina, predstavlja političku manipulaciju. Moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg režima, dapače. Moje ministarsko djelovanje treba se suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti', ustvrdio je Hasanbegović.

'Sve ostale detalje spreman sam svima zainteresiranim objašnjavat i u mirnom ozračju i intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča i progona koji u mom slučaju poprima i elemente ludila', zaključio je svoju izjavu Hasanbegović, ali novinari mu nisu mogli postavljati pitanja nakon njegove kratke izjave.

Novinari su, međutim, potrčali za ministrom tražeći ga objašnjenje činjenice da se njegovo ime nalazi u impresumu časopisa NDH kojeg je izdavao Hrvatski oslobodilački pokret, a on je kazao da to ne znači da je on bio član HOP-a niti da je njegovom voljom došlo do toga. 'Prelistajte sve brojeve toga časopisa pa pokušajte naći bilo kakvu moju suradnju', kazao je Hasanbegović.

Upitan za tekst u kojem govori o ustašama kao herojima, mučenicima i šehidima koji je potpisan njegovim imenom i prezimenom, Hasanbegović nije bio voljan dalje išta objašnjavati te je samo poručio – 'pročitajte tekst u cjelini'.

Hodajući za ministrom dok su pokušavali od njega dobiti objašnjenja, novinari su opetovano postavljali pitanja prateći ga sve do odlaska s Markova trga, a RTL-ov snimatelj pritom je i pao, no ministar je samo produžio dalje što je zabilježeno u video HTV-a objavljenom na Facebook stranici emisije Hrvatska uživo.

Nije lako biti snimatelj - prilikom uzimanja izjave užurbanog ministra Zlatana Hasanbegovića snimatelj je izgubio ravnotežu. Hasanbegović je između ostalog na pitanje je li napisao da su ustaše heroji i šehidi, odgovorio kako to 'nije autorsko djelo' http://bit.ly/1QaklPZ

Posted by HRT Vijesti on Thursday, 11 February 2016

Što kaže premijer Tihomir Orešković o svojem ministru?

Hasanbegović je uoči sjednice Vlade u Banske dvore stigao noseći pod rukom beogradski politički magazin NIN koji je uoči početka sjednice pokazivao prvom potpredsjedniku Vlade i svojem stranačkom šefu HDZ-ovu Tomislavu Karamarku, a novinarima je, ne želeći ništa komentirati jer će izjavu dati nakon sjednice Vlade, samo kratko kazao da NIN čita od ranog djetinjstva.

Hasanbegović je, doduše, reagirao već jučer, ali samo na fotografiju tvrdeći da je riječ o podvali dok o tekstovima u kojima o ustašama piše kao o 'herojima, mučenicima i šehidima', kao i činjenici da je naveden u impresummu tjednika NDH, još nije rekao ni riječi, a oglasila se zasad još nije niti Vlada HDZ-a i njegove Domoljubne koalicije te Mosta u kojoj je ministar kulture.


Podsjetimo, u svojem je priopćenju ministar kulture ustvrdio da je sporna fotografija objavljena u Novostima snimljena 1993. na splitskoj Rivi na manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, a ne 1996. kao što navode Novosti te istaknuo da je riječ o još jednoj u nizu podvala i provokacija kojima ga se, kako on to tvrdi, želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati.