IZBJEGLIČKI VLAK ZA NIGDJE

Slovensko-austrijske demantije Orepić nazvao 'posljedicom nesporazuma'

10.02.2016 u 16:55

Bionic
Reading

Posljedica nesporazuma. Tim riječima Vlaho Orepić, ministar MUP-a, objasnio je demantije koje su jučer objavili Slovenija i Austrija nakon što su on i Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije, ustvrdili da je dogovoreno da se izbjeglice, nakon što se obavi profilacija na grčko-makedonskoj granici, direktno i bez zaustavljanja transportiraju vlakom na slovensko-austrijsku granicu

Orepić je novinarima na današnjoj konferenciji za medije podijelio sporazum koji su u Skopju potpisali ravnatelji policija Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, ali ne i Austrije.

'Dokument definira obavezu svih potpisnika da najkasnije do danas počnemo s aktivnostima koje su dogovorene', kazao je Orepić, dodavši da se na granici odvijaju dva odvojena procesa, a to su profilacija i transport.

'Prvi dio na granici odnosi se na nadzor i profilaciju. U ovom trenutku nju vrše naše snage te kolege iz Srbije i Slovenije. Očekujem od kolega iz Austrije da se pridruže profilaciji', naglasio je ministar.

Kako je netom prije njegove presice Boštjan Šefic, slovenski državni tajnik u MUP-u, ustvrdio da je prijevoz vlakom od Makedonije do Austrije za Sloveniju i Austriju neprihvatljiv jer postoji bojazan da bi se na njihovoj granici stvorio hot spot, Orepić je kazao kako nije upoznat s tom izjavom i dodao da je možda riječ o nekom novom momentu.

Inače, u sporazumu koji je podijelio novinarima uopće se ne spominje prijevoz migranata niti način na koji bi se to trebalo provesti. U točki dva navodi se tek ulaganje napora za standardizaciju registracije migranata te za uspostavljanje jasnih zajedničkih kriterija koje migranti moraju ispuniti kako bi mogli prolaziti rutom.

Ministar je naveo i da će se naći na sastancima o pitanju migranata u Beču 24. veljače i dan kasnije u Bruxellesu.

Na dodatan upit je li točna tvrdnja slovenske strane da je bio pozvan na sastanak na koji se nije odazvao, Orepić je ustvrdio kako to nije istina. Također je dodao da je u dva navrata razgovarao s austrijskom ministricom i da je ona pozdravila smjer rješavanja problema na ovaj način dok će sa slovenskim kolegama razgovarati bilateralno početkom ožujka.