OD PRVE DO ZADNJE ŽUPANIJE

Serija prijava: Naš Hajduk traži kazne i zabrane Šukeru i društvu

10.02.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je na snagu stupio izmijenjeni Zakon o sportu koji bi trebao uvesti znatne promjene u ustroju, funkcioniranju i poslovanju sportskih saveza, a koji Hrvatski nogometni savez odbija primijeniti, udruga Naš Hajduk uputila je seriju prijava Sportskoj inspekciji i službeno zatražila nadzor nad HNS-om i svim županijskim nogometnim savezima

Prijave su upućene sportskim inspektorima u svim županijama i Gradu Zagrebu, od kojih se traži da zbog ignoriranja zakona kazne nogometne saveze propisanim globama od 30 do 100 tisuća kuna, a njihove čelnika s pet do 15 tisuća kuna.

Pored toga traži se da se predsjednicima nogometnih saveza - od Davora Šukera na državnoj do ostalih na županijskoj razini - zbog oglušivanja na provedbu zakona izreknu zaštitne mjere, što prevedeno znači da im prijeti trogodišnji izgon iz sporta. Upravo ta mogućnost predviđena je novim zakonom za sve koji počine bilo kakve prekršaje vezane uz sport.

Povrh svega, tportal doznaje da udruga Naš Hajduk pokreće inicijativu da se država, županije, gradovi i općine službeno obavijeste da su dužni prestati financirati one saveze koji nisu uskladili svoje statute i nisu se reorganizirali, kako to predviđa Zakon o sportu.

Ovaj segment posebno je bitan jer ako župani ili gradonačelnici nastave s transferom javnog novca u ovom smjeru koji je od jučer protuzakonit i sami se izlažu velikim novčanim globama po nizu drugih zakona.

'Iako očekujemo da će se država i njena tijela sama pobrinuti da se zakoni poštuju, slanjem prijava na nekoliko desetaka adresa pobrinuli smo se da nitko kasnije ne može reći da nije bio obaviješten. HNS i svi županijski savezi od jučer se zbog vlastite neodgovornosti nalaze u velikim prekršajima i time daju ogroman doprinos daljnjem urušavanju nogometa u Hrvatskoj', kazao je za tportal tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov.

Upravo ova udruga prošlog ljeta inicirala je izmjene Zakona o sportu i teškom mukom uspjela ih progurati kroz saborsku proceduru. Bila je to direktna posljedica masovnog prosvjeda na splitskoj Rivi, gdje se 30 tisuća građana izjasnilo za promjene u hrvatskom nogometu i pravedniji odnos snaga u organizaciju koju danas vodi zatvoreni krug ljudi bliskih i odanih Zdravku Mamiću.

Novi zakon precizno regulira kako bi se trebala organizirati glavna tijela nogometnog saveza, u kojima bi ubuduće najvažniji i najuspješniji klubovi imali podjednak utjecaj i znatno veću moć nego dosad.

Pored toga, zakon propisuje i da su sve sportske udruge ubuduće dužne objavljivati svoje detaljne financijske izvještaje te da se dužnosnici koji počine prekršaje vezane uz sport iz njega udalje na najmanje tri godine.

I predsjednik Hajduka Marin Brbić ovog tjedna najavio je slanje službenih prijava Sportskoj inspekciji i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta jer, kako je kazao, 'cijeli HNS se nalazi u prekršaju i izvan zakona'.