TRAŽE SASLUŠANJE NA SABORSKOM ODBORU

Most lupio šakom o stol: Protivimo se smjeni Lozančića!

10.02.2016 u 09:48

Bionic
Reading

Većina saborskih klubova zatražila je jutros desetominutnu stanku kako bi progovorili o stanju u SOA-i i razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Dok u oporbi smatraju da predsjednica nije obrazložila je li Lozančić prekršio zakon, šakom o stol lupio je most koji se izjasnio protiv smjene Lozančića. Traže da se što prije oformi saborski Odbor za unutarnju politiku i sasluša Lozančića

'Sve ovo danas što se događa nažalost samo je logičan slijed u hrvatskom političkom teatru apsurda koji može završiti i političkim kaosom. Slučaj SOA nastao je onog trenutka kada je predsjednica Republike potpisala odluku, a da se očigledno nije konzultirala s premijerom. Time je dodatno narušen autoritet čovjeka koji je najjača politička pozicija, najjača politička osoba, autoritet koji je dobro načet ovim mukotrpnim sporovozećim formiranjem hrvatske Vlade. I u ovoj igri prijestolja očigledno da je uz građane najveći gubitnik upravo premijer koji šuti, a za to vrijeme čelnik Mosta, potpredsjednik Vlade, kaže da ne nalazi nijedan razlog za smjenu načelnika SOA-e', kazao je Prgomet.

'Javnost nije informirana, a prije svega nismo informirani mi. Istina je bitna i jedino je jasno da ovakav postupak nanosi štetu obavještajnim službama. U ovom trenutku nad agencijama nema parlamentarnog, civilnog, stručnog nadzora. Ostalo je samo uzdati se u profesionalizam ljudi koji to rade, a kako ćemo vjerovati u profesionalizam ako se ne vjeruje prvom čovjeku i njegovom profesionalizmu? Prvom čovjeku ove agencije?', rekao je Prgomet.

Prgomet je postavio nekoliko pitanja. 'Na temelju kojeg izvida je zaključeno da je ravnatelj prekršio zakon? Na temelju čega potpredsjednik Vlade Petrov zaključuje da nema razloga za smjenu? Zašto premijer Orešković nije potpisao smjenu ako nije bilo kršenja zakona? I ako je prekršen zakon, zašto čitav proces nije upućen na DORH? Zanimaju nas odgovori kako bismo vidjeli kome više nije mjesto u obavještajnom sustavu, a kome u politici', kazao je Prgomet.

Za riječ se javila i Mostova Ines Strenja Linić uputivši jasnu poruku zastupnicima, ali i svojim koalicijskim partnerima.

'U ovom trenutku Lozančić nije razriješen. Ako mu se stavlja na teret nezakonito postupanje, treba ga saslušati saborski odbor. Mi samo imamo izjavu predsjednice da je izgubila povjerenje u njega i potpisala razrješenje. U priopćenju zbog povrede zakona. U priopćenju se ne navodi po kojem članku tog zakona. Mi kao Most, kao klub tražimo da se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost što hitnije konstituira na način da se izabere predsjednik odbora koje pravo pripada najvećoj opozicijskoj stranci. I tražimo s ovog mjesta još jedanput, predsjedniče Sabora, da se ta točka dnevnog reda što hitnije uvrsti na dnevni red Sabora, po mogućnosti već danas kako bismo izabrali predsjednika tog odbora', kazala je Strenja Linić.

'U ovom trenutku osobni i personalni odnosi Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste nisu bitni, bitna je nacionalna sigurnost zemlje. Odbor treba saslušati Lozančića da se ustanovi koje mu se povrede zakona stavljaju na teret. Most ne podržava smjenu bez sazivanja nadležnog odbora', poručila je Strenja Linić.

Nacionalna sigurnost je ugrožena, a država stavljena u ponižavajući položaj, poručio je SDP-ov Nenad Stazić. 'Na naslovnim stranicama jednih novina objavljuju se osam mjeseci stare laži koje difamiraju našu Sigurnosno-obavještajnu agenciju, agenciju koja je osnovana da štiti interese Republike Hrvatske i njenih građana. A potpredsjednik Sabora govori o tome da je šef obavještajne zajednice, gospodin Lozančić bio u kontaktu sa stranim obavještajnim službama, no nigdje nikome nije objasnio iz kojeg je podzemlja dobio tu informaciju, iz koje je štakorske rupe izašao taj njegov informator', kazao je Stazić.

Ponižavanje zemlje, kaže Stazić, započelo je 'kada je predsjednica Republike bez zakonske osnove potpisala razrješenje šefa obavještajne službe, gospodina Lozančića navodno zbog toga što je bila povrijeđena jer je SOA pratila ljude pod istragom pa je onda upala u škare tih razgovora koji su snimljeni'.

'Ali prisjetimo se inauguracije predsjednice Republike, prisjetimo se one hrpe kriminalnih tipova koje je ona pozvala na svoju inauguraciju, onih mafijaša, onih dilera kokaina, pa ja se ne bih čudio da predsjednica svaki dan upadne u škare prisluškivanja ako SOA nastaviti raditi svoj posao i nastavi progoniti kriminalce', kazao je Stazić, na što je reagirao predsjednik Sabora Željko Reiner i priprijetio mu sankcijom.

Predsjednica, kaže Stazić, nije trebala biti obaviještena da je pod mjerama jer bi Lozančić tada, smatra SDP-ovac, prekršio tajnost postupka.

'Nacionalna sigurnost je ugrožena također jer HDZ odbija na čelo Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost imenovati SDP-ov prijedlog, Ranka Ostojića, a Ranko Ostojić je kvalificirana osoba za taj posao. Razlog zašto se Ranka Ostojića ne želi prihvatiti je vrlo jednostavan - zato što se tu radi o nepotkupljivom profesionalcu koji bi efikasno nadzirao tajne službe. HDZ to nastoji izbjeći', rekao je Stazić.

Postavio je Stazić retoričko pitanje zašto se sve ovo događa. 'Zbog toga što HDZ pokazuje neskrivenu namjeru da represivni aparat stavi u svoju službu, da ostvari policijsku državu, da se ostvare prijetnje koje je gospodin Karamarko izricao u kampanji - da će privatno svatko unutar četiri zida moći misliti što hoće, ali da će se govoriti moći samo ono što HDZ dozvoli da se govori, prijeteći i novim Domovinskim ratom i najavom registra izdajnika. Sve upućuje na to da HDZ želi represivni aparat izvan bilo kakve kontrole upotrijebiti protiv građana, upotrijebiti protiv institucija sustava, protiv medija, protiv novinara', kazao je Stazić.

O ovoj temi bi se trebalo raspravljati na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, smatra HNS-ova Vesna Pusić.

'Naravno da je do predsjednika Vlade i predsjednice države da razmotre tu situaciju i o njoj odluče, ali očito je to izašlo u javnost i odlučeno na jednom brdu, dakle na Pantovčaku, prije nego što je drugo brdo, prije nego što su Vlada i predsjednik Vlade o tome išta znali. Zaista smatram to ne samo izvan svih pravila i nedopustivim, nego i opasnim, s obzirom da se radi o obavještajnoj agenciji koju je lako upropastiti, a teško profesionalno izgraditi. Zato apeliram na to da se zadržimo prvo na formiranju naše institucije, a to je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, preko koje ćemo moći imati informacije i utjecati, a da od izvršne vlasti, kao i od predsjednice države, zatražimo da se u ovom slučaju zaista ponašaju koordinirano', rekla je Pusić.

Na temu SOA-e kratko se osvrnuo i HDZ-ov Ivan Šuker. 'Rasprava bez argumenata o ovoj temi je najopasnija za državu. Nekada se o ovim temama nije moglo raspravljati bez skidanja tajnosti i najopasnije je ovdje ponižavati institucije i napadati bez argumenata. Ne smijemo dozvoliti da nas dnevnopolitičke teme odvedu preko granice. Mislim da se nekada moramo suzdržati o nekim stvarima. Je li itko radio problem kad je smijenjen Buljević? Nije', rekao je Šuker.

Da trenutno nema saborskog odbora, upozorio je i Jaroslav Pecnik iz Hrvatskih laburista. 'Zašto se sve ovo radi? Pa mislim da je jasno, afera Crnoja, afera Hasanbegović, registar izdajnika, nova kulturna revolucija itd. pokazuje zapravo što je cilj vladajuće većine. To je kontrola nad svim što je moguće postići, to je kako da kažem obračun sa neistomišljenicima, a gospodin Lozančić je samo žrtveno janje u cijeloj toj priči', rekao je Pecnik.

U HSP AS-u očekuju pak da Lozančić sam podnese ostavku. 'Dakle, on ima obavezu da izvijesti predsjednicu da je razgovarala danima i ne znam, desetak puta sa praćenom osobom, nego je to morao učiniti istog dana kad je imao saznanje, a imao je siguran sam saznanje prvog dana. I upravo iz tog razloga mi dajemo punu potporu predsjednici, mi kao zastupnici moramo biti odgovorni prema onima koji su nas birali. Isto tako nešto očekujemo od našeg premijera Tihomira Oreškovića da se zaustave ove trakavice, dakle hrvatski narod nas gleda i očekuje da im bude bolje. Poručujem gospodinu Lozančiću neka podnese ostavku, ako ne klub HSP-a daje punu potporu predsjednici u njenoj odluci', rekao je Pero Ćorić.

Podsjetimo, krajem prošlog tjedna odluku o razrješenju Lozančića potpisala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, no za smjenu je potreban i potpis premijera. Tihomir Orešković još uvijek nije donio odluku.

'Predsjednica i premijer su ti koji odlučuju. Predsjednica je po zakonu pokrenula inicijativu zbog Lozančića i jasno je rekla da je izgubila povjerenje u njega. Kao čovjek koji dolazi iz svijeta biznisa, neću naglo donijeti odluku o Lozančiću. Vrlo dobro ću je razmotriti i u pravo vrijeme ću je prezentirati javnosti', rekao je premijer Orešković jutros na Hrvatskom radiju.