PROGLAŠEN STEČAJ

HDZ i SDP se svađaju tko je krivac za propast Radio Gospića

09.02.2016 u 18:46

Bionic
Reading

Radio Gospić je u postupku otvaranja stečaja, oporbeni SDP smatra da je tome razlog manipulacija HDZ-ove gradske i županijske vlasti kojoj odgovara stečaj jer podupire drugi lokalni medij, a HDZ tvrdi kako je zbog poreznog nameta bivše SDP-ove vlasti stečaj Radio Gospića neizbježan

Radio Gospić je nakon gotovo 49 godina u postupku otvaranja stečaja zbog duga oko milijun kuna, Informativan program ugasio se prije mjesec dana, a više nema ni prihoda od oglašavanja.

Zaposlenici Radio Gospića prošla tri mjeseca nisu dobili plaću, Nadzorni odbor navodno se nije sastajao 14 mjeseci, šestero od devetero zaposlenih prošli je mjesec poslalo pismo osnivačima radija i većinskim vlasnicima, Ličko-senjskoj županiji i gradu Gospiću, u kojemu tvrde da su problemi nastali jer se radio financijski, programski i organizacijski nije dobro vodio te se godinama nije rješavalo pitanje odašiljača i čujnosti, a nisu se pratili ni trendovi drugih radijskih postaja koje su se orijentirale na vlastite internetske stranice i oglašavanje preko interneta.

'Radio Gospić jedini je radio u Hrvatskoj koji nema 'live streaming' iako smo mi, zaposlenici i stvaratelji i realizatori kakvog-takvog programa, nekoliko puta predlagali da se organizira takav način rada i modernizira program jer smatramo da nam ni po obrazovanju ni po razini pismenosti i novinarske etike drugi mediji u Gospiću nisu konkurencija', ističe se u pismu osnivačima.

Bivšeg direktora Marina Smolčića nedavno je zamijenio novinar Milan Asić, koji je i pokrenuo postupak stečaja.

Zaposlenici prigovaraju da se o vodstvu odlučivalo 'negdje' bez kriterija, kao što je 'negdje' početkom studenoga prošle godine odlučeno da se ugasi portal Radio Gospića bez ikakva obrazloženja.

Zaposlenici u pismu pitaju zašto im je portal ugašen, tko je osoba koja gasi portale i po kojim kriterijima, te tvrde kako su 'profesionalno i ljudski podcjenjivani', a istina je da mogu postići da Radio Gospić bude kvalitetan javni servis građanima, zbog čega traže sastanak s osnivačima i Nadzornim odborom da bi se izbjeglo gašenje Radio Gospića. Potpisnici pisma tvrde kako im u prošlih mjesec dana nitko nije odgovorio.

Oporbeni SDP smatra da čelnicima gradske i županijske vlasti odgovara stečaj jer podupiru drugi lokalni medij, priopćeno je iz SDP-a.

HDZ odbija odgovornost, a predsjednik ličko-senjske Županijske organizacije Darko Milinović kaže da se u stečaj mora ići po zakonu jer je dug dvostruko veći od temeljnog kapitala, a vodstvo grada i županije, kao osnivači Radio Gospića, pod vodstvom HDZ-a, učinit će sve da građani Gospića i županije imaju svoj radio.

'Postoje ideje da se Radio Gospić spasi, a kako - vidjet ćemo', rekao je Milinović za Hinu. 'Stečaj je neizostavan zbog nesposobne politike bivše Vlade i nesposobnog predsjednika gospićkoga SDP-a Nikole Marasa, koji nije htio podržati ideju HDZ-a da se ne uvode novi nameti lokalnim radijskim postajama, to jest obveza bivšeg ministra Slavka Linića da one od dotacija državi moraju platiti 25 posto na ime PDV-a, što je teret koji desetci lokalnih radijskih postaja u Hrvatskoj ne mogu podnijeti', istaknuo je.

Nikola Maras priopćenjem traži od svih državnih institucija da se uključe u rješavanje problema jer Gospić i Ličko-senjska županija zaslužuju županijski radio, pogotovo zato što Radio Gospić ima uvjete, stručni kadar i mogućnost da opstane po tržišnim uvjetima. Ističe da je loše poslovanje tog radija rezultat metoda uz koje se 'Milinović obračunava s neistomišljenicima, pa i onima unutar vlastite stranke', jer se novcem poreznih obveznika iz županijskog proračuna 'financira portal Lika-online koji za njega odrađuje prljave poslove, a ponajprije odbjegli direktor i urednik tog radija Marin Smolčić i mladi vlasnik portala Hrvoje Jurković'.

Lika-online portal poznat je po iznošenju kleveta i neljudskom blaćenju oporbenih čelnika i neistomišljenika, a kada treba, i iz redova HDZ-a kroz naručene komentare i u uvjetima u kojima Darko Milinović kontrolira sve bitne ustanove na području grada i županije, tvrdi Maras u priopćenju i dodaje da je donedavna zamjenica župana Ivana Tomaš, koja nije više mogla izdržati mobbing, javno rekla da je portal Lika-online do listopada prošle godine, bez očitovanja župana, dobio 70.000 kuna.

Na molbu da komentira taj dio SDP-ova priopćenja, Milinović je rekao da je on Marasu i inače dežurni krivac za sve, a samo prije dva mjeseca Maras je na Gradskome vijeću tražio da se pokrene odgovornost za stanje na Radio Gospiću, za koji je isticao da Milinovićev i HDZ-ov medij, a sada tvrdi obratno.