VAKULA UPOZORAVA

Stižu orkanski vjetrovi, kiše i snijeg!

09.02.2016 u 14:52

Bionic
Reading

Služba Meteoalarm, koja obavještava o ekstremnim i opasnim vremenskim prilikama, za sutra je izdala drugo najviše, narančasto upozorenje na olujne pa i orkanske vjetrove za veći dio Hrvatske, osobito za priobalne krajeve, ali i za Slavoniju. Oni bi mjestimično mogli prelaziti 100 km na sat, a mogli uzrokovati i štete.

'Premda se o sutrašnjoj promjeni vremena, još jednoj nagloj, brzoj, prolaznoj i kratkotrajnoj, već mnogo toga zna, zbog prognoza njezinog intenziteta nije suvišno još jednom ponoviti kako se neki ne bi iznenadili, a i kako bi se izbjegla ili barem smanjila moguća materijalna šteta', piše u svojem Meteo kutku glavni meteorolog HTV-a Zoran Vakula.

Vjetrovito, kišovito, ponegdje i snijeg...

Vakula prenosi riječi Krunoslava Mikeca koji je u emisiji Vrijeme danas upozorio da će jak jugozapadnjak, na moru i jugo, donijeti oblake i oborinu koja noćas i u prvome dijelu srijede na Jadranu i uz njega može biti obilna te praćena grmljavinom.

'A uz okretanje strujanja na sjeverno i sjeverozapadno će zahladiti pa se na kopnu predviđa i snijeg', rekao je Mikec najavivši na kopnu oblake, kišu pa i snijeg.

„Srijeda će u kopnenom dijelu Hrvatske biti uglavnom oblačna, uz kišu, a uz pad temperature ponegdje će biti susnježice i snijega, poglavito u gorskim predjelima, ali i u nekim nizinskim. Vjetar će od jugozapadnog okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni. U četvrtak će biti sunčanije i većinom suho, a u petak slijedi novo naoblačenje s mjestimičnom kišom, uz jugozapadnjak.“

Za primorski je pak dio Hrvatske prognozirao:

„Na moru će sutra biti kišovito, ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Kiša će mjestimice biti i obilnija. Bit će vrlo vjetrovito. Jako i olujno jugo i jugozapadnjak okrenut će na sjeverozapadni vjetar. Od četvrtka promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima i povremenom kišom, u petak opet uz jačanje juga.“

MeteoAlarm

Osim jakog i olujnog, ponegdje na udare vrlo vjerojatno i orkanskog vjetra, u Meteoalarmu upozoravaju i na mjestimice više od 30 litara oborine po četvornome metru u samo nekoliko sati, osobito na sjevernom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj, gdje će ponegdje pasti i više od 5 cm snijega.

Naravno, za veljaču ništa neobično, ali su neki nakon prošla dva iznadprosječno topla tjedna, gdjegod čak i rekordno topla, možda zaboravili da zima i dalje traje.