U 67. GODINI

Preminuo je poduzetnik Jakov Bienenfeld

09.02.2016 u 15:58

Bionic
Reading

U 67. godini života umro je Jakov Bienenfeld, poznati poduzetnik, potpredsjednik stranke Bandić Milan 365 i britki član Židovske općine Zagreb. Početkom 1990-ih, Bienenfeld je slovio za jednog od najuspješnijih hrvatskih biznismena, a humanitarno se angažirao u ratnim godinama. Početkom 2014. dijagnosticiran mu je karcinom bubrega, a bitku s tom teškom bolešću izgubio je dvije godine kasnije

Jakov Bienenfeld rođen je u Zagrebu, ali je zbog očeva posla u bivšoj JNA osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. U Zagrebu je, poput oca, završio studij kemije i zaposlio se u Chromosu. Poduzetnički nerv nagnao ga je da se nakon pet godina upusti u poduzetničke vode. Pokrenuo je servis za čišćenje, registriran na ime bivše punice, a njegova prva supruga Sonja Bienenfeld, nekoć zastupnica glasovite modne kuće Escada u Hrvatskoj, ispričala je da su vikendima čistili stanove bogatih Zagrepčana.

Brak s prvom suprugom raspao se 1996., nakon što se Bienenfeldna jednom od svojih brojnih putovanja zaljubio u stjuardesu Martinu Bienenfeld, aktualnu direktoricu zagrebačke Turističke zajednice, kojoj se pripisuju zasluge za izrastanje hrvatske metropole u snažno turističko središte.

Krajem 70-ih, Bienenfeld osniva tvrtku za unos podataka, kasnije i izradu softvera. Njegovo poslovno carstvo razgranalo se na putničku agenciju te građevinsku tvrtku, a njegova posljednja tvrtka VIP Data u 2014. imala je 48 zaposlenih, 22 milijuna kuna prihoda i dobit od četiri milijuna kuna.

Bienenfeld će ostati upamćen i kao suorganizator konvoja na trajektu Iliriji kojim se dopremala humanitarna pomoć Dubrovniku. Organizirao je i spašavanja zarobljenih Vukovaraca u Domovinskom ratu te evakuaciju Židova iz ratnog Sarajeva, uz pomoć generala Slobodana Praljka, u čiju je obranu svjedočio na Haškom sudu. Tvrdio je i da general Ante Gotovina, kojeg je također poznavao, nije kriv za ratne zločine koji su mu bili stavljani na teret pred istim sudom.

Bivši predsjednik Franjo Tuđman ponudio mu je još 1994. gradnju sinagoge u Zagrebu što je Bienenfeld odbio rekavši da 'nije pristojno graditi velebnu sinagogu dok je širom Hrvatske srušeno 1.800 crkava i 2.000 škola'. Istu ideju imao je i bivši premijer Ivo Sanader, a Bienenfeld mu je rekao da to nema tko plaćati. U jednom od svojih posljednjih intervjua usprotivio se i gradnji Židovskog centra u Zagrebu prognozirajući da bi za 10 godina bio zatvoren jer ga neće imati tko financirati. Židovskoj općini, ocijenio je, više bi trebao poslovni centar koji bi alimentirao sredstva za stipendiranje židovske djece ili pomoć siromašnim židovskim obiteljima. Ponavljao je da Hrvati nisu antisemitski narod i užasno ga je smetalo što se stalno moraju opravdavati zbog NDH, dok se zanemaruje da je u partizanskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu sudjelovalo najviše Hrvata.