MILARDOVIĆ PORUČIO OREŠKOVIĆU

'Time, lupi šakom o stol i pokaži tko je gazda!'

08.02.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Odluka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da smijeni ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića dovela je u nezavidnu situaciju premijera Tihomira Oreškovića. Iako odluku o smjeni šefa SOA-e zajednički donose predsjednica i predsjednik Vlade, svojom odlukom Grabar Kitarović Oreškovića je dovela pred gotov čin, jer je on o njezinoj namjeri doznao od novinara. Ako ne potpiše odluku, izbit će velika afera, jer će Orešković ući u velik sukob s HDZ-om, a ako pokorno potpiše, pred javnošću će biti ponižen. Zbog toga oklijeva te će odluku o (ne)razrješenju Lozančića, prema službenim informacijama iz Banskih dvora, donijeti tijekom tjedna. Neslužbene informacije govore da bi je mogao prolongirati i za dva, tri tjedna

Politički analitičar Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu slaže se da je predsjednica Oreškovića stavila u 'malo nezgodan položaj zbog potpisivanja i potpisivanja za smjenu a da se nije sačekala njegova izjava da on pristaje na takvo što'.

'Međutim, smatram da to za premijera neće biti neki velik problem jer on u prvom redu ne pokazuje prevelik interes za ove sfere već samo za ekonomske aspekte svoje vladavine. Veći će problem biti ako na koordinaciji koalicije dođe do spora HDZ s Mostom i njegovim stavom da oni ne vide da je išta sporno u ponašanju i obnašanju dužnosti Lozančića u SOA-i', mišljenja je Rimac.

U javnosti se stjecao dojam da će Lozančić biti smijenjen pa je upitno zašto je predsjednica požurila s odlukom.

'Ponekad se predsjednica ponaša kao da je stekla apsolutne ovlasti i ne vodi računa o proceduralnim ograničenjima svoga položaja. U prvom redu smatram da je tu u pitanju njena karakterna osobina, a ne želja da stavi premijera u podređen položaj', kaže Rimac za tportal.

Politički analitičar smatra da je smjena čelnika SOA-e sada manje-više gotova stvar i ne vjeruje da će premijer s tom smjenom raditi probleme. Rimac također ne vjeruje da će Oreškoviću ova situacija naškoditi. 'Ima on i drugih hendikepa koji mu štete, bez obzira na ovu situaciju', zaključuje.

Politolog Anđelko Milardović mišljenja je da se u priči oko smjene šefa SOA-e predsjednica trebala držati Ustava. 'Ako se radi o nadležnosti predsjednice i predsjednika Vlade, supotpisu, onda se prvo trebala dogovarati s Vladom jer je cijelo vrijeme zagovarala tu suradnju s Vladom. Sada kada joj je došla vlada koja joj je svjetonazorski slična, predsjednica je soliranjem dovela predsjednika Vlade u nezgodnu situaciju', kaže Milardović u razgovoru za tportal. Po njegovu mišljenju, čovjeka koji nema iskustva u političkim igrama treba razumjeti i ustavno i politički ga zaštititi. 'Predsjednica nad Oreškovićem demonstrira moć. Koji su njeni motivi, želi li biti novi Franjo Tuđman u suknji?' pita se Milardović.

Politolog smatra da se Orešković vjerojatno neće opirati smjeni Lozančića, ali mora biti svjestan da je ovim predsjedničinim potezom gurnut u sjenu, a prethodno je gurnut u sjenu od koalicije.

'Na trenutke mi je čovjeka žao. Zamislite da netko Angelu Merkel dovede su takvu situaciju. Na Oreškovićevu mjestu ja bih se pobunio. Moj prijateljski savjet kao građanina je - Time, hrabro koristite sve ustavne ovlasti koje imate, lupite šakom o stol i pokažite tko je gazda, zbog toga što ovo nije sustav predsjedničke demokracije', poručuje Milardović.