O IZBJEGLICAMA I LOZANČIĆU

Kalinić: Prokuljao je primitivni, malograđanski fašizam

08.02.2016 u 12:31

Bionic
Reading

Govoreći o izbjegličkoj krizi, stručnjak za sigurnosna pitanja Pavle Kalinić, inače pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, najavio je mogućnost da se u Hrvatskoj pojave određeni problemi u trenutku kada države zatvore granicu, pa će izbjeglice i migranti koji se nađu u Hrvatskoj tu i ostati, 'jer sigurno ih nećemo moći nikome vratiti'.

'Makedonija postavlja žicu. Međutim pokazuje se problem, a to je da Grčka ne funkcionira. Grčka ne prihvaća schengenski sustav jer traži da joj se oprosti 64 milijardi dolara. Kad bi joj se to oprostila, ona bi počela funkcionirati kao država članica schengenskog sustava', rekao je Kalinić.

Spomenuvši poziciju Makedonije u izbjegličkoj krizi i Grčke, koja ne poštuje schengenski sustav, a istodobno blokira Makedoniju u pristupu euroatlantskim integracijama Kalinić je rekao da je zapravo migrantska kriza pokazala da je cijela Europa tigar od papira.

'Ona je lijepo funkcionirala dok se ništa nije događalo, a čim se nešto počelo događati, odmah je onaj primitivni malograđanski fašizam prokuljao kroz granice. Svi su počeli dizat žice, pametovat kako se uništava kultura. Isto tako kako danas šutiraju muslimane, tako su prije 50-60 godina šutirali Židove po Europi. Ništa se nije promijenilo, samo se promijenio objekt na kojem se ta mržnja ispoljava', rekao je Kalinić.

Lozančića ne treba smjenjivati

Komentirao je Kalinić i detalje oko polovičnog razrješenja Dragana Lozančića s funkcije ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Istaknuo je da Lozančić, osim hrvatskog državljanstva, ima i ono američko.

Ne znam nijednu državu u kojoj bi šef obavještajne službe bila osoba s nekoliko državljanstava, rekao je Kalinić. Napomenuo je da ne zna kako će se riješiti ovaj slučaj i da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Lozančića razriješila jer je nije obavijestio kad se nalazila ne određenome mjestu. Smatra da je predsjednica sama sebe navukla na tanak led. Pritom ističe da Lozančića nikada nije posebno podupirao, ali misli kako on ne treba biti smijenjen.

Prema mišljenju Kalinića, Hrvatskoj obavještajna služba više djeluje kao servis nego služba. Također, hrvatska obavještajna služba nema ljude koji znaju dovoljno stranih jezika, dodao je.

Iz Mosta su se čule kritike na potez predsjednice RH u vezi sa smjenom Lozančića. Most ima zadršku prema odluci za smjenu.

Kad imate koaliciju, onda imate i različita mišljenja. Ne može se provoditi samovolja jedne strane. Ako Most bude inzistirao, moguća je kriza i pucanje koalicije, rekao je Kalinić. Za smjenu Lozančića potrebna su dva potpisa - predsjednice i premijera. Ako premijer Tihomir Orešković ne potvrdi smjenu Lozančića onda ulazimo u krizu, a Lozančić ostaje na istome mjestu kao i dosad.

Snimku gostovanja Pavla Kalinića u Studiju 4 možete pogledati ovdje