KERUM U PROCESIJI SV. DUJMA

Poroci javni, vrline tajne

31.10.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Na začelju procesije u čast sv. Dujma, salonitanskog mučenika i zaštitnika Splita, snimljen je u svibnju sadašnji gradonačelnik Željko Kerum, tada jedan od kandidata u kampanji za poteštata grada pod Marjanom

SPLIT - Na čelu te kolone, odmah iza relikvijara s ostacima mučenika sv. Dujma, prvog biskupa crkve u Saloni, bili su nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić i vodeći HDZ-ovci, tadašnji gradonačelnik Ivan Kuret i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader. Već u tom trenutku dalo se naslutiti da bi iduće godine moglo doći do smjene na čelu te mitske procesije Dioklecijanovom palačom. Još uvijek na začelju, toga dana kročio je Željko Kerum sa svojom svitom.

To je bilo prije gotovo šest mjeseci. Od tada, u Hrvatskoj su se dogodile tektonske promjene u politici. Osim što je splitski poduzetnik postao gradonačelnik, Ivo Sanader naprasno je i pompozno napustio kormilo države i počeo se urušavati njegov model vladanja, Andrija Hebrang je postao 'duhovit i zabavan', a nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je hospitaliziran i operiran zbog srčanih tegoba.

Kada je krenuo u totalnu kampanju za čelnog čovjeka Splita, Željka Keruma bilo je u svim medijima, po gradu i suburbiji, te na svakom prigradskom derneku ili svetkovini. To je bilo i vrijeme kada se zalagao za klasične patrijarhalne vrijednosti, dom, obitelj i domovinu. Župnici u prigradskim župama, daleko od prvostolnice sv. Dujma, davali su puni vjetar u leđa kandidatu za gradonačelnika kojeg su doživljavali i dočekivali kao svojeg među svojima. Rotirali su se janjci, dijelili su se milodari, vino je teklo u potocima i idila je bila potpuna.

Kako se Željko Kerum tog 7. svibnja nosio sa svojim teretom preljubničkog grijeha u procesiji, vjerojatno samo on zna. Premda je u religijskom smislu izdao principe kršćanstva i svetost obiteljskog zavjeta - naravno imajući u vidu svjetonazor za koji se javno deklarirao - vjerojatno mu to neće predstavljati neku značajnu poteškoću.

U ovom dijelu Hrvatske, pogotovo u zaleđu, u teškim vremenima i u povijesnim iskušenjima na vječitom predziđu kršćanstva, samo pitanje vjere i kršćanskog svjetonazora uvijek je bilo interpretirano pragmatično i realistično, a ne metafizički. Vatikan, ali i katedrala sv. Dujma, oduvijek su fizički bili daleko od siromašnih župa na predziđu kršćanstva i na stoljetnom udaru raznim osvajačima, pljačkašima i nevjernicima. Župnici i fratri su u tim krajevima dijelili sudbinu vjernika i živjeli svakodnevni život sa župljanima. U takvom realističnom okviru, preljub ili, recimo, ljubavne afere fratara i župnika, nikad nisu doživljavani kao nešto dramatično. Narod bi rekao da su i oni su ljudi od krvi i mesa i celibat je uvijek bio na kušnji.

S druge strane, Crkva je uvijek imala sposobnost pragmatične prilagodbe, pa se nikada nije puno inzistiralo na represiji zbog nepoštivanja celibata. Isto tako, nikad nije bio problem zatražiti od Pape raskinuće bračnog zavjeta, ako bi se to na neki način isplatilo. Noviji primjer je uspješno crkveno vjenčanje Marka Perkovića Thompsona nakon rastave. Naravno, Thompson je, kao dio nepisanog dogovora, u rodnim Čavoglavama dao ogroman doprinos u gradnji arhitektonski vrlo zanimljive župne crkve, koja je odličan spoj suvremene arhitekture i lokalnog graditeljskog nasljeđa.

Kako će Željko Kerum izbalansirati svoju novonastalu situaciju i kako će to proći u lokalnoj kršćanskoj zajednici, prilično je neizvjesno. Sasvim sigurno se već iskazao u suradnji s crkvenim institucijama, jer je prošao kudikamo bolje u porukama podrške s oltara od svog protukandidata Ivana Kureta iz HDZ-a, stranke koja je temeljni stup demokršćanstva u Hrvatskoj.

Kerumova uvjerljiva izborna pobjeda dobivena je na glasovima iz predgrađa, uz potporu lokalnih župnika. Može se predvidjeti da će s protokom vremena problem preljuba i rastave biti prepušten zaboravu. Danas se senzacije jako brzo troše i možemo očekivati splitskog gradonačelnika i iduće godine na čelu procesije u čast sv. Dujma. Hoće li uz njega ili koji metar iza, kao na ovogodišnjoj procesiji, biti Fani Horvat, tada već Kerum, to će biti upitno. Sve ovisi o procjeni kakva je trenutačna snaga i pozicija splitskog gradonačelnika. Možda će dio paketa biti i značajna donacija, primjerice za gradnju nove crkve u Solinu. Kako sada stvari stoje, zajednički jezik neće biti problem. Na kraju krajeva, svi smo mi naši, nega kako!