NOBILO UPOZORAVA

'Ako Lozančić završi na ulici, to je tempirana bomba'

08.02.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Malo čudi da je to što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nema povjerenja, razlog za smjenu Dragana Lozančića, naime, trebala bi navesti zakonski razlog zbog čega misli da on ne može obavljati dužnost, upozorio je odvjetnik Anto Nobilo gostujući u Novom danu N1 televizije, podsjetivši da bi se po onome što je izašlo u javnost reklo da je upitna proslava rođendana predsjednice koju je organizirao Zdravko Mamić i da ona smatra da ju je Lozančić trebao obavijestiti da je njezin razgovor s Mamićem bio slušan, ali takve obveze nema

'Šef SOA-e mora predsjednicu obavještavati o bitnim činjenicama za nacionalnu sigurnost, a ne o mjerama', podsjetio je Nobilo gostujući u Novom danu N1 televizije uz opasku da je 'susret s Mamićem vjerojatno povod, ali ne i suštinski razlog te da je vjerojatno povrijeđen ego predsjednice, a zna se da nova vlast želi ravnatelja SOA-e'. 'Most i HDZ su čak i pregovarali kome će prispasti SOA. Zašto političari žele imati svog čovjeka na čelu tajne službe? Da ih štiti i može im pomoći i daje informacije o nekome drugom', kazao je Nobilo i dodao da 'sa, Lozančićev rad ni predsjednica nije dovela u pitanje'.

'Hrvatska javnost, a pogotovo slovenska znaju da je SOA obradila one arbitre, što je bio apsolutni nacionalni interes. Da je samo to napravio, napravio je strašnu stvar za Hrvatsku. Političari žele imati kontrolu nad SOA-om i to je suština. U odnosu na to kako je prije funkcionirala SOA, kad su curjele informacije ... Otkad je Lozančić na čelu ne znamo ni za SOA-u ni za Lozančića, a to je znak da tamo sve štima. Ako su ga već željeli smijeniti, trebali su čekati istek njegovog manadata jer ovako nastaje kaos', poručio je Nobilo.

Upozorio je i da Hrvatska nema sustavan i dobar nadzor nad radom SOA-e. Upitan što se kod nas događa s ljudima koji su bili dio najosjetljivijih službi, a zatim ostanu doslovno na ulici, Nobilo je odvratio: 'Ako prekše zakon, oni se više ne bi smjeli zaposliti u sigurnosnom sutavu i državnoj službi. To je onda temiprana bomba. Ni jedna država svoje bivše obavještajce ne bi smjela ostaviti na ulici. Mi dopuštamo da njemu s ponudom priđe bilo koja druga strana. Top obavještajci se ne ostavljaju na ulici'.

Nobilo je kazao i da postoji paraobavještajni sustav većinom regrutiran od bivših obavještajaca koji traže nove gospodare. 'Znamo da se nude političarima i strankama, ali ne znamo nude li se i drugim, stranim službama. Oni uglavnom primjenjuju obavještajne mjere neovlašteno i imaju kontakt sa starim kolegama i tu onda cure informacije'.

'Premijer Tihomir Orešković nije u sjajnoj poziciji. Ono što dolazi iz Ureda predsjednica izgleda da mu ona postavlja 'ili, ili' uvjet, HDZ također želi smjenu. Premijer Orešković, koji nema svoju izvornu političku snagu nije u sjajnoj poziciji i vjerojatno će popustiti, ali ima jedan manevar - otići u Sabor i zatražiti mišljenje parlamenta. Da Sabor napravi detaljnu istragu i da mu da objektivnu infromaciju. To bi po mom pogledu bio potez koji bi premijera ojačao u našoj percepciji i pokazao da nije samo figura', smatra Nobilo.

Upitan u kakvoj je situaciji Dragan Lozančić, Nobilo je kazao kako bi se moglo reći da je on sada poluravnatelj. Jedan od dva stupa mu je dao otkaz. Ovakve stvari destabiliziraju sustav i ovo ne smije dugo trajati. Njegovi potčinjeni su sada isto destabilizirani. Ovako se ne može raditi. Poruka se mora donijeti u relativno kratkom vremenu'.