FRIŠČIĆ SPRIJEČEN

Predsjedništvo HSS-a za arbitražni sporazum

30.10.2009 u 21:45

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) jednoglasno je danas prihvatilo prijedlog odluke o davanju suglasnosti vladi za potpisivanje sporazuma o arbitraži sa Slovenijom, izjavio je večeras za Hinu nakon sjednice toga stranačkog tijela potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić

ZAGREB - On je zbog službene spriječenosti predsjednika HSS-a Josipa Friščića danas predsjedao sjednicom predsjedništva HSS-a.

"Detaljnim uvidom, ali i obrazloženjem stručnjaka uvidjeli smo da je u ovome trenutku to jedno od najboljih rješenja", istaknuo je večeras Pankretić nakon sjednice predsjedništva stranke.

Dodao je kako to rješenje nosi određen rizik, ali, kazao je, sigurno potvrđuje to da nam omogućuje završetak pregovora s EU-om i jasno je da se ne govori o teritoriju, što nam dakako jamče i Sjedinjene Američke Države. Prema tome, nastavio je Pankretić, mislimo da je to u ovome trenutku ono najbolje o čemu smo se mogli dogovoriti i pregovarati sa Slovenijom da nam ne blokira ulazak u Europsku uniju".

Potpredsjednik HSS-a i potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić rekao je da se na sjednici predsjedništva HSS-a nije razgovaralo o ostavci potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Damira Polančeca jer je to sve riješeno koalicijskim sporazumom. U njemu, objasnio je, vrlo jasno stoji da svaki koalicijski partner određuje kandidata za mjesta ministra, odnosno drugog člana vlade, a svi ostali koalicijski partneri obvezni su takve prijedloge poduprijeti kako bi bili prihvaćeni u Hrvatskom saboru.

Svaki koalicijski partner pojedinačno je ovlašten da traži i predloži smjenu ministra u ministarstvu kojem određuje ministra, odnosno drugog člana vlade u skladu s koalicijskim sporazumom. Pritom se svi ostali koalicijski partneri obvezuju da će takve prijedloge poduprijeti kako bi bili prihvaćeni u Hrvatskom saboru, rekao je Pankretić, citirajući koalicijski sporazum.