RIJEČ STRUČNJAKA

'Odlukom o smjeni šefa SOA-e predsjednica je izvršila pritisak na premijera'

06.02.2016 u 22:01

Bionic
Reading

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, potpisala je u petak smjenu Dragana Lozančića šefa Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Vijest je objavljena dok je premijer Tihomir Orešković pred novinarima objašnjavao kako će on i predsjednica o svemu pričati jer da bi smjena bila izvršena potpis mora dati i on. Danas je pak izjavio kako će o tome odlučiti idućeg tjedna. Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, gostujući u RTL-u Danas, kazao je kako nakon ovoga u donošenju najvažnijih odluka u Hrvatskoj više očito ništa neće biti isto

'Ne samo unutar Vlade, već i na relaciji Banski dvori - Pantovčak. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je odluku o smjeni ravnatelja tajne službe donijela, premijer Tihomir Orešković još nije, ali zato jest čelnik Mosta Božo Petrov, ali suprotnu predsjedničinoj.

Cvrtila smatra da je predsjednica jednostranom odlukom izvršila pritisak na premijera s obzirom da se takve stvari donose zajednički i zajednički se izlazi u javnost.

'Dogovor je trebao postojati i taj dogovor uvijek ukazuje da postoji koordinacija između dvije grane izvršne vlasti. To se nije sada dogodilo i sada premijer Orešković nema baš puno izbora. Mislim da mu samo preostaje potvrditi ono što je predsjednica rekla. Ako on na neki način ospori njezinu odluku, onda bi imali krizu, a nisam siguran da ima takva kriza sada treba', smatra Cvrtila.

Profesor drži da ono što smo vidjeli u javnosti ne opravdava smjenu jer argumeti nisu predočeni.

'Možemo reći da nisu dovoljni argumenti, odnosno da su poprilično nejasni i nelogični. Prema tome, treba vjerovati da predsjednica ima argumente i da njima može uvjeriti premijera. Ali isto tako bi bilo jako dobro da hrvatska javnost sazna nešto od tih razloga jer ova općenita formulacija da je 'prekršio zakon' je vrlo opasna jer čovjek na tako važnom mjestu ne bi smio kršiti zakon. A ako ga je kršio, on bi onda morao odgovarati za to, ne samo smjenom, nego i na drugi način', istaknuo je Cvrtila.


Dodao je da nositelji u državnoj vlasti ne trebaju znati ništa o osobama koje su pod mjerama jer su to uvijek tajne istrage. Podsjetimo, u javnost je procurila informacija da je predsjednica kao kolateralna žrtva bila prisluškivana jer komunicirala sa Zdravkom Mamićem koji je bio pod mjerama.

'I upravo zbog toga da se osigura tajnosti neovisnost istraga, te informacije se ne šire i malo ljudi zna za njih. pogotovo ne treba svaki dan trčati predsjednici i premijeru i govoriti tko je pod mjerama. Tako da mislim da je to jedna priča koja je skrenula pozornost javnosti u krivom smjeru', pojasnio je Cvrtila.

Napomeno je da je ovo neka vrsta pat pozicije i da bi zato bilo dobro da su to napravili zajednički.

'Pokrenut je postupak za razrješenje, ali on je još uvijek ravnatelj jer je potreban supotpis premijera. On će još nekoliko dana biti 'napola' ravnatelj. To nije dobro za sustav i takve situacije bi trebalo izbjegavati u budućnosti. Možda razrješenje bude sljedeći tjedan, ali imenovanje možda neće biti tako brzo. Odnosno, bilo bi dobro da imenovanje prođe onu proceduru koja je potrebna, a to je da osoba ide prvo na razgovor u parlamentarni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, tamo nemamo predsjednika, za to tijelo ne znam može li raditi ili ne, nije još konstituirano. Tako da se postavlja pitanje, zbog formalnih razloga, možemo li mi u kratkom vremenu dobiti ravnatelja', zaključio je Cvrtila gostujući na RTL-u.

415266 ,415261 ,415230 ,415224