MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA

'Očito je da odustajemo od Plomina C'

06.02.2016 u 11:59

Bionic
Reading

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša koji je pojasnio da ministarstvo koje vodi nije veliki proračunski korisnik smatra da i ušteda u njemu nije krucijalna stvar, ali i dodao da će se uklopiti u opći zadatak da se troškovi reduciraju

Ponovio je da mu u ministarstvu fali ljudi i da će morati zapošljavati nove kadrove.

'Stanje je takvo da su sada neka radna mjesta dodatno ispražnjena i trenutno je popunjenost 77 posto. Međutim vrlo je značajno da imamo ogromni potencijal prihvata novaca iz EU kroz operativne programe zaštite okoliša. Kroz šest godina možemo povući 5,5 milijardi kuna. To je administrativno zahtjevan posao i moramo pojačati ekipu', kazao je Dobrović.

Kao jedan od najvažnijih uvjeta za potporu novoj vladi Most je imao proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu, što bi prema procijeni Bruxellesa, Hrvatskoj moglo donijeti 135-140 milijuna eura. Što konkretno namjeravate poduzeti?

'To nije samo pod ingerencijom mog ministarstva, dapače većim dijelom je pod drugima. Mi smatramo da nema ni jednog razloga da se to ne provede. Imamo infrastrukturu da odgovorno možemo brinuti o tom pojasu. To je nešto što nama pripada po logici stvari i treba preuzeti potpunu brigu o tome u skladu s mogućnostima', smatra Dobrović

Upitan kako se u strategiju upravljanja otpadom u Hrvatskoj, koja predviđa gradnju 13 centara, uklapa spalionica u Zagrebu Dobrović je kazao kako se spalionica teško uklapa.

'Spalionica Resnik se teško uklapa u cirkularnu ekonomiju. Jedini argument je iskorištenje dijela energije, a to je prednost ako se gleda samo na odlaganje. Kad se uspoređuje s recikliranjem prednosti nema. Spalionica u Zagrebu nema rezona niti jednog valjanog argumenta', naveo je ministar.

Dodao je i da je obveza energetskih certifikata iznajmljivačima u turizmu nepotrebna administrativna barijera.

'Ne ide se za tim da se podigne ekološki standard tih objekata. Kad bi vlasnici bili obavezni staviti solarne kolektore to bi bilo daleko značajnije, a ovo smatram nepotrebnom administrativnom barijerom', zaključio je Dobrović.

Sudjelujući na okruglom stolu o klimatskim promjenama u Zagrebu Dobrović izjavio je kako ne može još službeno potvrditi, ali očito je da odustajemo od Plomina C i termoelektrane u Pločama iz niza razloga  te time najavio radikalnu promjenu u hrvatskoj energetskoj politici - okretanje prema obnovljivim izvorima. Od takva pristupa očekuje snažan gospodarski razvoj.

Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner izjavio je kako je to izvrsna vijest i divna prilika za zamah s obnovljivim izvorima i razvoj Hrvatske velikom brzinom. Ministar Dobrović je nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj, dodao je, prenosi HRT.

403604 ,377534 ,376825 ,354252